Foştii parlamentari de Olt, care îşi cer înapoi pensiile speciale. Încă o instanţă şi-a declinat competenţa soluţionării dosarului

Încă o instanţă şi-a declinat competenţa soluţionării dosarului foştilor parlamentari de Olt, care îşi cer înapoi pensiile speciale.
Mutat la Tribunalul Bucureşti, după ce Tribunalul Olt şi-a declinat competenţa teritorială, dosarul este acum „în aer”, după ce şi instanţa bucureşteană a invocat excepţia de necompetenţă teritorială.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) vor avea ultimul cuvânt în ceea ce priveşte instanţa care va soluţiona această cauză.

„Solutia pe scurt: Respinge excepţia de necompetenţă materială a Tribunalului Bucureşti Admite excepţia de necompetenţă teritorială a Tribunalului Bucureşti Dispune declinarea cauzei în favoarea Tribunalului Olt, Secţia I Civilă Constată ivit conflictul negativ de competenţă În temeiul art. 134 C.pr.civ dispune suspendarea cauzei şi înaintarea dosarului către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea soluţionării conflictului negativ de competenţă Fără cale de atac”, se arată în încheierea Tribunalului Bucureşti.

Foştii parlamentari Valentin Argeşanu, Marin Bobeş, Dan Ciocan, Carol Emil Kovacs, Mihai Niţă, Teiu Păunescu şi Nicolae Stan au chemat în instanţă Secretariatul General al Camerei Deputaţilor şi pe cel al Senatului, dar şi cele două camere ale Parlamentului.

Pensiile speciale pentru foștii parlamentari au fost desființate în luna februarie prin larga majoritate a actualilor deputați și senatori (357 pentru, niciunul împotrivă, UDMR nu a votat). La acel moment, Asociația Foștilor Parlamentari a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională pe motiv că legea de abrogare ar fi fost „discriminatorie”: magistrații, care aplică legea, primesc o astfel de pensie, în timp ce parlamentarii, care „creează legea” nu beneficiază de acest drept. Avocatul Poporului nu a dat curs acestei solicitări.

Conform unei situații de la începutul lui 2021 prezentate de G4Media.ro, Statul plătea pentru 827 de parlamentari pensii de circa 12 milioane de euro pe an.

Calculate în funcție de numărul de luni de mandat/mandate, pensiile speciale ale deputaților variau între 2.131 de lei și 12.168 de lei brut, iar cele ale senatorilor între 2.131 lei și 14.930 lei brut. Acestea se adăugau celor derivate din postul ocupat în afara activității politice.