FOTO. Boboteaza, prăznuită la Catedrala Episcopală din Slatina. După procesiune, credincioşii au luat „Agheasma Mare”

Câteva sute de credincioşi au asistat, la slujba de Bobotează oficiată la Catedrala Episcopală „Înălţarea Domnului”, din municipiul Slatina. Slujba a fost oficiată de un sobor format din opt preoţi, în frunte cu episcopul Slatinei şi Romanaţilor, PS Sebastian.

Ortodocşii au celebrat vineri botezul Domnului în apele Iordanului, sărbătoare cunoscută sub numele de Bobotează. Sute de credincioşi, bătrâni şi tineri, dar şi copii au participat la procesiunea care a avut loc la Catedrala Episcopală „Înălţarea Domnului”, din municipiul Slatina.

Întregul ceremonial religios a durat câteva ore, timp în care credincioşii au ascultat slujba înalţilor prelaţi şi s-au rugat. După săvârşirea Sfintei Liturghii, Prea Sfinţitul Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, a sfinţit Apa cea Mare şi i-a binecuvântat pe credincioşi.

Momentul de botez al Mântuitorului are o semnificaţie religioasă aparte, pentru că atunci, la apa Iordanului, s-a arătat Sfânta Treime, Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh. După sfinţirea cea mare a apei, cunoscută şi sub numele de „Agheasma Mare”, credincioşii s-au aşezat la rând pentru a lua agheasmă.

Organizatorii au pregătit trei containere pline cu apă. Ordinea publică a fost asigurată în faţa Catedralei Episcopale de jandarmi, care au montat încă de dimineaţă garduri de protecţie şi au dirijat mulţimea. Oamenii spun că folosesc această apă sfinţită întrucât îi fereşte de boli, de necazuri şi de farmece. Bătrânii cred că sunt suficiente câteva picături din agheasmă pentru a vindeca deochiul la copii, crizele de nervi sau patima alcoolului. Agheasma mare nu se alterează în timp, chiar dacă vasul nu este acoperit.

De asemenea, în ziua Bobotezei şi încă opt zile după aceea se bea agheasmă mare în fiecare dimineaţă, pe nemâncate, şi în aceeaşi perioadă nu se spală haine nici la mână şi nici la maşina de spălat, pentru că se crede că astfel se tulbură apele Iordanului. Agheasma mare mai este folosită de către credincioşi pentru a stropi prin casă, după ce au primit în zilele premergătoare Bobotezei preotul în gospodăriile lor, care a venit să binecuvânteze casa pentru anul care vine. Se mai spune că vremea din ziua de Bobotează o prevesteşte pe cea de peste an: dacă plouă, urmează o iarnă lungă, iar timpul frumos prezice o vară frumoasă. Dacă bate crivăţul, este semn că vor fi roade bogate, dacă va curge apa din streaşină se va face vin bun, iar dacă pomii sunt îmbrăcaţi în promoroacă va fi belşug şi sănătate.