Cultură

2019-06-26, 13:19:44

FOTO. Ceramică pictată de Vădastra, descoperită în urma unor săpături arheologice în vatra străveche a Slatinei

Arheologii au găsit ceramică pictată de Vădastra, datând de la 5.500-4.500 a. Hr, în urma săpăturilor desfăşurate pe vatra arheologică a Slatinei, pe strada Aleea Tineretului, unde urmează să se construiască un bloc de locuinţe.

Istoricul Aurelia Grosu spune că a fost descoperită o locuinţă de mai dimensiuni, cu o varietate de material ceramic şi unelte din piatră.

„Astăzi, locuința 2 ne-a oferit descoperiri surprinzătoare: dimensiunea mare a locuinței suprapusă peste o groapă, abundența și varietatea materialului ceramic, unelte din piatră și silex, râșnițe etc. Ceea ce particularizează cultura neolitică Vădastra este ceramica; meșterii olari au atins perfecțiunea în modelarea vaselor decorate în tehnica inciziei-exciziei, încrustată masiv cu substanță albă pentru tipurile ceramice cu destinație specială. Ornamentica predilectă constă în spirale, meandru, romburi, triunghiuri ce acoperă ingenios întreaga suprafață exterioră, uneori și interioară. Geometrismul perfect, de un mare efect artistic, este completat cu motivul «în ferăstrău» sau «dinți de lup»”, spune Aurelia Grosu.

Arheologii au fost surprinşi când au găsit şi fragmente ceramice pictate cu vopsea de culoare roșie, o descoperire inedită în repertoriul atât de spectaculos al ceramicii Vădastra.

„Multumim echipei care a îndurat condițiile extreme (a plouat mult) și ne-a ajutat să recuperăm obiecte de mare valoare. Aceleași mulțumiri investitorului care ne-a pus la dispoziție întreg suportul material pentru efectuarea cercetării preventive”, a mai transmis Aurelia Grosu.

Cercetările sunt coordonate de Muzeul Județean Argeș: Dragoș Mandescu -  responsabil științific şi Ion Dumitrescu, Andi Ioan Pițigoi, Aurelia Grosu - colectiv de cercetare.

Comentarii

Redacţia

2019-06-26 13:19:44

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...