FOTO. Conacul Hagiescu-Mirişte de la ieşirea din Deveselu spre Corabia a dispărut la propriu, în decursul unui deceniu

Pasionaţii de istorie locală de la „Monumentalist” au reuşit să documenteze, prin fotografii făcute în decursul unui deceniu, cum conacul Hagiescu de la ieşirea din Deveselu spre Corabia a dispărut la propriu.

Imaginile celor de la „Monumentalist” arată cum imobilul s-a degradat în continuu, fără ca cineva să intervină. Iar fotografiile făcute în acest an mai arată doar câteva ziduri surpate.

„Cam așa dispare un conac”, notează cei de la „Monumentalist”, pe Facebook.

Un nume important în spaţiul judiciar al sfârşitului de secol XIX şi începutului de secol XX, Ion Hagiescu-Mirişte a fost dintotdeauna atras de artă. Din colecţia sa impresionantă de obiecte a vrut să înfiinţeze un muzeu, pe care să-l lase moştenire urmaşilor, în Caracal.

Ion Hagiescu-Mirişte a studiat dreptul la Bucureşti şi la Paris, profesând apoi în capitala României şi în Buzău, iar mai târziu, în 1895, s-a stabilit în Caracal, reşedinţa judeţului Romanaţi.

A fost prim-preşedinte al Tribunalului Romanaţi până în 1914, când a fost numit consilier la Curtea de Apel din Constanţa. Pasionat de turism şi de artă, Ion Hagiescu-Mirişte a colindat nu numai România, ci şi Europa în lung şi-n lat, culegând din fiecare zonă diverse piese extrem de valoroase, pe care le-a adus la Caracal.

Magistratul a avut în vedere nu numai „dotarea” Caracalului cu un muzeu de artă, pe care îşi propusese să îl realizeze în ultimii ani de viaţă şi să-l lase în grija autorităţilor din Caracal, condiţionându-le să păstreze pentru totdeauna casa ca muzeu.
Ion Hagiescu-Mirişte şi-a dovedit încă o dată generozitatea şi preocuparea pentru dezvoltarea culturală a oraşului, prin faptul că dorea să încurajeze şi să susţină financiar tinerii artişti locali, din fondurile obţinute de la vizitatorii viitorului muzeu.

În schimb, după o încercare nereuşită de reabilitare a Casei „Hagiescu-Mirişte” prin POR, primăria Caracal a semnat, în acest an, contractul de finanţare pentru proiectul „Restaurarea, consolidarea, echiparea și dotarea Muzeului de etnografie Hagiescu Miriște, în vederea valorificării durabile a patrimoniului cultural local”, prin Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării.

Obiectiv de patrimoniu, „Casa Hagiescu-Mirişte” îţi va recăpăta frumuseţea de odinioară, graţie unui proiect cu fonduri europene depus pe SUERD.
Lucrările de intervenţii vor viza conservarea, consolidarea şi restaurarea Muzeului de Enografie Hagiescu-Mirişte, dotarea corespunzătoare, amenajarea spaţiului nmuzeal şi, nu în ultimul rând, amenajarea peisagistică a curţii.

Valoarea totala a proiectului este de 6.001.186,77 lei, din care finanțarea nerambursabila este de 5.868.705,02 lei (1.262.222,83 euro).
Cumpărată în paragină şi transformată prin grija magistratului Ion Hagiescu-Mirişte în una din cele mai frumoase clădiri din Caracal, casa aşteapta un salvator, care să o readucă la viaţă. După ce a fost folosită timp de câţiva ani, bijuteria arhitecturală a fost abandonată de fostele administraţii.

sursa foto: Monumente Uitate | Marius Dumitrache