Cultură

2017-04-19, 13:01:28

FOTO. Concursuri de ciocnit ouă de Paşte la Verguleasa şi Dobroteasa

În judeţul Olt s-au desfăşurat două concursuri pascale de ciocnit ouă, organizate în 16 şi 17 aprilie, de parohia Dumitreşti (Verguleasa), aflat la ediţia a II-a, şi în 18 aprilie, de parohia Câmpu Mare (Dobroteasa), aflat la ediţia a X-a.

Concursurile au fost organizate în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Olt, din subordinea Consiliului Judeţean Olt.

Chiar dacă vremea nu a fost prielnică, biserica parohiei Dumitreşti a devenit neîncăpătoare. S-au înscris în concurs 26 de persoane, copii, femei şi bărbaţi, care şi-au pus la bătaie cele mai tari ouă pe care le roşiseră special pentru acest eveniment.

Câştigătorii concursului de la Dumitreşti au fost:
1. Aurelian Ionuţ Glonţ, locul I
2. Alexandru Nicuşor Mice, locul II
3. Ioana Alexia Dogaru, locul III
4. Alexandra Ionela Ion, menţiune I
5. Danie Dogaru, menţiune II
6. Cristina Glonţ Elena, menţiune III

„Aducem mulţumirile noastre locuitorilor satului Dumitreşti din comuna Verguleasa pentru că păstrează tradiţia şi obiceiurile ce se desfăşoară în prima şi a doua zi de Paşti în curtea bisericii, preotului Cristian Turmacu de la parohia Dumitreşti pentru că a oficializat acest obicei care se desfăşura de ani buni în parohia pe care el a preluat-o şi pentru că pune suflet în tot ceea ce face în parohia sa, Prea Sfinţitului Sebastian, episcopul Slatinei şi Romanaţilor pentru binecuvântarea domniei sale, precum şi tuturor celor care ajută şi finanţează aceste concursuri care au menirea de a apropia oamenii şi de a-i aduce în locuri în care să se simtă bine, îmbinând viaţa spirituală cu concursuri de acest gen”,
a declarat consultantul artistic din cadrul CJCPCT, Valeru Ciurea.

Comentarii

Redacţia

2017-04-19 13:01:28

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro