FOTO. Dezinteres total, la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi

Tinerii ieşiţi de pe băncile şcolii nu s-au înghesuit să-şi găsească un loc de muncă, deşi oferta angajatorilor a fost extrem de diversificată, fiind puse la dispoziţia absolvenţilor 633 de locuri de muncă în Slatina şi Caracal. Pentru ca evenimentul să nu fie un fiasco total, pragul bursei pentru absolvenţi a fost trecut de elevi de liceu, însoţiţi de cadre didactice, în ideea de a lua un prim contact cu angajatorii.

AJOFM Olt a contactat 65 de agenţi economici, dintre care 43 au participat la Bursă, cu un număr de 633 de locuri de muncă vacante, dintre care 35 pentru studii superioare, în meserii ca economist, inginer construcţii, inginer drumuri, inginer horticultor, inginer chimist, biolog, şef fabrică, confecţioner textile, electrician, sudor, şofer, vânzător, muncitor necalificat, brutar, patiser, agent vânzări sau contabil.

Puţini au fost cei care au trecut pragul bursei pentru a-şi găsi un loc de muncă. Printre ei s-a numărat o tânără, proaspăt absolventă a Colegiului Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu”, care a plecat nemulţumită de oferta de lucru, având alte aspiraţii cu cele douăsprezece clase terminate.

„N-am găsit nimic. Vreau ceva în domeniul artelor, în fotografie, dar aici nu cred că am cum să găsesc. Nu vreau altceva. Încă nu am primit şomajul, dar nu cred că îmi vor ajunge acei 250 de lei. Ar fi mai bine să-mi găsesc un loc de muncă, decât să mă mulţumesc cu şomajul, dar aş dori în Bucureşti”, a spus Cristina, după ce a consultat oferta locurilor de muncă.

De celalată parte, angajatorii prezenţi la Bursă pentru a recruta personal s-au arătat încrezători că în cele din urmă vor reuşi să-şi acopere deficitul de angajaţi.

„Avem cinci posturi de lucrător comercial, trei de gestionar depozit şi două de operator supraveghere video. Este mai greu cu tinerii, au venit câţiva, dar sunt foarte nehotărâţi. Cred că nici ei nu ştiu ce vor de fapt sau le este teamă de nou, poate le este teamă că nu sunt foarte pregătiţi, dar noi nu căutăm neapărat oameni cu experienţă. În primul rând căutăm oameni cu voinţă, care îşi doresc să înveţe. Cu sârguinţă, cu siguranţă vom găsi până la urmă”,
a spus Diana Bolcu, reprezentant firmă ce are obiect de activitate comerţul.

Subvenţii pentru angajatorii care încadrează absolvenţi


Directorul adjunct al AJOFM Olt, Constantin Cîtu, a pus prezenţa scăzută la bursă a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, pe seama orei matinale.

„Probabil ora este de vină pentru interesul scăzut, dar sunt sigur că pe parcurs vor veni mai mulţi absolvenţi. Cred că dezinteresul tinerilor este şi pentru că mulţi au mers către o formă de învăţământ superior, însă avem locuri de muncă şi pentru cei cu studii superioare. Avem 633 de locuri de muncă vacante, dintre care 417 în Slatina şi 216 în Caracal. Am invitat la Bursă pe toată lumea, este important să vină şi elevii să vadă cum îşi pot găsi de lucru după terminarea studiilor”, a precizat directorul adjunct al AJOFM Olt, Constantin Cîtu.

Pentru a încuraja angajatorii să încadreze absolvenţi, statul acordă subvenţii de 900 de lei lunar, pe o perioadă de un an, cu condiţia menţinerii raporturilor de muncă cel puţin 18 luni.

ISU Olt a prezentat oferta pentru admiterea din ianuarie la cele 300 de posturi sin cadrul Şcolii de Subofiţeri de Pompieri

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Olt a avut un stand la Bursa locurilor de muncă pentru Absolvenţi, în care a fost prezentată oferta de admitere, organizată în luna ianuarie, la Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldeşti, pentru cele 300 de locuri.

„Sunt 300 de locuri la această şcoală, 275 pentru subofiţeri şi 25 pentru maiştri militari. Înscrierea se poate face până pe 5 decembrie. Mai multe detalii legate de condiţii, fişa medicală, testare psihologică şi sportivă se pot obţine de la biroul resurse umane al ISU Olt. Pănă în acest moment nu au existat tineri care să se intereseze de această ofertă, dar suntem convinşi că vor veni. Este o premieră faptul că aceste locuri se scot în luna ianuarie, ele se scoteau după absolvire, în iunie-iulie, însă din cauza deficitului de personal s-a luat această decizie. Durata studiilor va fi de un an, cei care vor finaliza şcoala vor avea un loc de muncă sigur, vor fi repartizaţi la un Insectorat din ţară”, a precizat Alin Băsăşteanu, purtător de cuvânt al ISU Olt.