FOTO. Eroii, comemoraţi la Slatina. Care este semnificaţia zilei

Autorităţile locale şi judeţene şi reprezentanţii instituţiilor publice din judeţul Olt au participat, joi, de Înălţarea Domnului, la un ceremonial de comemorare a eroilor Patriei.

Ziua Eroilor a fost marcată, la cimitirul de pe strada Recea, printre cei prezenţi numărându-se prefectul Silviu Neacşu, preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, vicepreşedintele Virgil Delureanu, deputatul Marius Iancu, viceprimarul Slatinei, Gigi Vîlceleanu, şi directorii maimultor instituţii deconcentrate din judeţ.

Ceremonialul a debutat cu o slujbă religioasă, urmată de depunerea de coroane şi jerbe de flori, în memoria eroilor ţării.

Ziua Eroilor se sărbătorește în Ziua de Înălțare, o sărbătoare importantă pentru români, datorită Decretului-lege 1693/4 din Mai 1920, dar și a Tratatului de la Versailles, acolo unde țările beligerante s-au obligat, o dată cu semnarea tratatului, la întreținerea mormintelor ostașilor ce au fost îngropați pe teritoriile statelor respective. De asemenea, țările beligerante s-au obligat și să întrețină monumentele comemorative de război ce au fost dedicate bărbaților și femeilor ce au murit în timp ce serveau în forțele armate.

Ziua Eroilor, mai exact ziua pomenirii eroilor, în aceeași zi cu Înălțarea Domnului a fost hotărâtă și de Sfântul Sinod în 1920 și ulterior consfințită prin două hotărâri sinodale în anii 1999 și 2001 drept sărbătoare națională bisericească.

În timpul comunismului, Ziua Eroilor a fost schimbată la data de 9 Mai, după care s-a revenit la data inițială. Se păstrează tradiția și, în toată bisericile din țară și străinătate, în această zi, se face pomenirea eroilor români ce au căzut pe toate câmpurile de luptă de-a lungul veacurilor pentru libertate, dreptate, credință, dar și pentru apărarea țării și întregirea neamului.

Sărbătorită în acest an pe 6 Iunie, Ziua Eroilor 2019, amintește de militarii români, cei peste 330.000 care și-au pierdut viața în urma Primului Război Mondial.