FOTO. Întâlnire APIA Central - legumicultori olteni. Asocierea, singura şansă de a fi competitivi pe piaţă

Prima întâlnire în teritoriu a fost organizată, joi, de APIA Central în judeţul Olt, unde fermierii au arătat deja un interes crescut pentru măsurile implementate de Agenţie, prin atragerea de fonduri europene considerabile. Asocierea în cooperative a fost tema de interes pentru oltenii prezenţi în sala de şedinţe a CJ Olt.

Zeci de fermieri olteni au participat joi, la întâlnirea organizată în sala de şedinţe a CJ Olt de către reprezentanţii APIA. Cei mai mulţi dintre aceştia sunt legumicultori, unii dintre ei organizaţi în cooperative de producători, dar cei mai mulţi producători individuali.

Dorinţa reprezentanţilor APIA a fost tocmai aceea de a-i informa pe oameni despre beneficiile asocierii şi posibilitatea atragerii de fonduri europene prin aceste cooperative sau grupuri de producători.

„Pentru a putea atrage fonduri, trebuie să vă asociaţi şi, individual sau împreună, prin forma de asociere, să comercializaţi de un milion de lei. Trebuie să aveţi un plan prin care vă doriţi o dezvoltare. Ce înseamnă acest lucru: în funcţie de cifra de comercializare puteţi primi un ajutor pentru măsuri de genul - cumpăraţi utilaje membrilor pentru a-şi dezvolta exploataţiile, vă faceţi anumite cheltuieli aferente spaţiilor de depozitare, pentru că nu este obligatoriu să deţineţi spaţiu de depozitare, îl puteţi închiria şi prin program să începeţi să îl dotaţi. O altă măsură pe care o puteţi face este retragerea, adică în momentul în care cade preţul produsului sub cheltuieli să nu-l mai aruncaţi, să-l distribuiţi gratuit şi să vă recuperaţi o parte din cheltuială. Cu cât cifra de comercializare prin forma de organizare creşte, cu atât creşte ponderea acestui sprijin”, le-a spus Adriana Chirea, director adjunct Direcţia Măsuri pe Piaţă, din cadrul APIA, fermierilor prezenţi în sală.

Singura formă prin care legumicultorii pot pătrunde pe piaţă şi pot ajunge în supermarketuri este asocierea în cooperative de producători. Odată înfiinţată forma de asociere, se pot angaja persoane care să mijlocească pătrunderea în marile magazine, astfel încât micul producător să fie sigur că marfa sa va putea fi valorificată corespunzător.

„Ştiţi prea bine că prin unire vă puteţi angaja un partener, un funcţionar, care să vă ajute să comercializaţi. Toate grupurile de producători care au reuşit în piaţă, în toţi aceşti ani, au intrat în piaţa supermarketurilor. Nu sunt alţii decât oamenii care şi-ai concentrat producţia. Greu intră un singur producător într-un supermarket decât dacă are o cantitate constantă de oferit”, a mai spus reprezentanta APIA.

Din fericire, în Olt au fost deja înfiinţate patru cooperative de producători pe sectorul legume-fructe, la Izbiceni, Pleşoiu, Ghimpeţeni şi Vădăstriţa-Urzica.