FOTO. Miere, trandafiri criogenaţi şi lavandă, pe post de mărţişor. Ce poveşti ascund comercianţii de mărţişoare din Slatina

Trotuarul de pe Bulevardul A.I. Cuza a fost „ocupat” de comercianţii cu mărţişoare, vestitorul înnoirii, al speranţei şi bucuriei. Sunt singurele care anunţă venirea primăverii, în condiţiile în care soarele nu prea îşi face apariţia. Oferta de mărţişoare din acest an este una bogată, pentru toate buzunarele. Slătinenii pot alege şi mărţişoare inedite, mierea, trandafirii criogenaţi şi lavanda fiind propuse spre a fi oferite cu scopul anunţării primăverii. Dincolo de mărţişoare, fiecare comerciant are şi povestea lui, care mai de care mai colorată şi mai interesantă.

Doar două zile mai sunt până când vine primăvara, iar mii de simboluri viu colorate sau discrete pentru doamne mai pretenţioase au fost aranjate pe tarabele ce au flancat trotuarul A.I. Cuza. De la Poştă şi până la intersecţia cu strada Primăverii, zeci de comercianţi de profil şi-au etalat mărţişoarele, simbolul ce anunţă trecerea de la iarnă la primăvară. Oferta este una bogată, de la tradiţionalul simbol al coşarului sau ghiocelului până la aranjamente sofisticate cu trandafiri criogenaţi, lavandă, miere sau bijuterii din argint.

Comercianţii se plâng că vânzarea merge prost în acest an, deşi preţurile nu au crescut, iar mărţişoare sunt pentru toate gusturile.

Doamna Aniţa a venit de la Bucureşti să vândă mărţişoare la Slatina. Este pentru al treilea an consecutiv în care primăvara o găseşte la Slatina. Ea şi-a închiriat un apartament în Slatina, unde va rămâne până pe 8 Martie. Vinde bijuterii din argint, preţurile fiind de la 20 la 30 de lei, însă se plânge că vânzarea merge foarte prost, mai prost ca în anii trecuţi.

„Nu merge vânzarea. Nici cele de un leu nu merg. Nu avem cui să vindem. Anul trecut a fost viscol şi a fost la fel de prost. Altă merserie nu avem, nu ştim să facem altceva. De fapt, de la an la an merge tot mai prost”,
a spus doamna Aniţa.

În schimb, Roxana din Slatina spune că produsele ei sunt diferite şi chiar are succes cu ele. De patru ani face brăţări handmade, pe care le vinde şi în mediul online. Ca strategie de marketing, se poziţionează în fiecare an în acelaşi loc, iar clienţii ştiu de fiecare dată unde să o găsească.

„Eu vând brăţări făcute manual, preţul pleacă de la 3 lei. Ale mele sunt diferite şi eu chiar am succes cu ele. Le şi personalizăm, dacă cineva ne cere, sau le modificăm pe loc. Eu mă poziţionez în fiecare an în acelaşi loc, lumea mă caută aici, dar vând foarte mult şi în mediul online. Anul trecut cred că am vândut peste o mie de bucăţi”, a spus Roxana.

Dacă pentru cei mai mulţi comercianţi, mărţişorul este o afacere, sunt însă şi vânzători care confecţionează astfel de obiecte din pasiune.

Ana Vasile are 68 de ani şi toată viaţa şi-a petrecut-o la catedră. A fost profesor de română-franceză, iar în 2007 a ieşit la pensie. Confecţionează şi comercializează mărţişoare din pasiune. Face doar mărţişoare ce amintesc de tradiţie. Masa ei este plină cu pălăriuţe croşetate, de ii în miniatură, de brăţări cu mărgele.

„Unele dintre ele sunt confecţionate de mine. Am răbdare şi le fac eu, pentru că acestea realizate manual sunt la mare căutare. Eu deţin şi o colecţie autentică de ii cu care particip la toate evenimentele locale. De aici şi dragostea pentru tot ceea ce înseamnă tradiţie. Nu vin neapărat pentru bani, ci din pasiune. Produsele mele au preţuri cuprinse între 1 leu şi 5 lei. Sunt mărţişoare pentru toate buzunarele”, a spus Ana Vasile.

Pe un suport ceva mai sofisticat, familia Băcanu a etalat câteva aranjamente. Sunt printre cele mai scumpe mărţişoare de pe între bulevardul, pentru că produsele lor au trandafiri sau muşchi criogenaţi sau lumânări parfumate.

„Produsele noastre se vând. De trei ani facem astfel de aranjamente, soţia le confecţioneză, ea este cu partea artistică. Un astfel de aranjament, care are în componenţă trandafiri sau muşchi criogenaţi, pleacă de la 50 de lei şi poate ajunge şi la 150 de lei, depinde de ce vrea fiecare. Un trandafir criogenat poate rezista şi 20 de ani. Putem face şi la comandă sau în diferite culori”, a spus Cosmin Băcanu.

La câteva tarabe distanţă, un vânzător din Slatina are o ofertă extrem de dulce. Iubitele pot fi răsfăţate cu un borcan cu miere şi nucă.

„Avem şi câteva mărţişoare, baza este din lemn, peste care se aplică broderie sau etamină cusută. Îmi ia şi câteva ore până realizez un astfel de mărţişor. În borcane avem miere cu nucă, avem noi stupi în Slatina, este un mărţişor foarte dulce”,
a spus Erica Nicolae, din Slatina.

O altă ofertă inedită este cea a Marianei Lupu. Femeia deţine 4.000 de metri pătraţi în apropierea barajului Moşteni pe care îi cultivă cu lavandă. Masa ei este plină cu mici bughete de lavandă şi săculeţi parfumaţi. Mirosul puternic te îmbie de la câţiva metri. Un astfel de buchet parfumat costă 20-25 de lei, în funcţie de cât este de mare.

„Este prima dată când aduc lavanda la un târg. Acum doi ani, m-am întors din Spania şi am zis să fac ceva. Aşa am ajuns să cultivăm lavandă pe o suprafaţă de 4.000 de metri pătraţi pe care îi avem în zona Moşteni. Un săculeţ cu lavandă costă între 4 şi 7 lei, în funcţie de cantitatea de lavandă, iar buchetul 20-25 de lei. Este un cadou cu care bărbaţii nu dau greş niciodată”, a spus Mariana Lupu.

Anunţul mare cu vânzarea de brăţări cu cristale Swarovski mă atrage. Vânzătorul mă asigură că pietrele sunt certificate.

„Noi avem brăţări cu cristale Swarovski, care costă 8 lei. Sunt făcute manual, iar pentru pietre avem certificate. Faţă de anii trecuţi, pentru că noi comercializăm de cinci ani astfel de produse, nu avem succes”, spune Bogdan din Slatina.

Comercianţii speră ca produsele lor să fie căutate de trecători zilele următoare, când vremea se va încălzi, iar oamenii vor intra în atmosfera de primăvară.