FOTO. Mutarea Compartimentului de Psihiatrie Infantilă, un vis devenit realitate. Condiţii moderne pentru copii

Zeci de ani, Psihiatria Infantilă a fost „Cenuşăreasa” secţiilor destinate copiilor, în primul rând din cauza locaţiei improprii, dar şi a condiţiilor hoteliere precare. Lucrările la etajul şapte al Blocului Materno-Infantil s-au finalizat, iar din acest weekend copiii vor avea parte de o secţie nouă, modernă, care să le facă şederea în spital mult mai uşor de suportat, ba chiar plăcută.

După mulţi ani, Psihiatria Infantilă va funcţiona într-un spaţiu în concordanţă cu necesităţile micilor pacienţi. Noua locaţie nu are termen de comparaţie cu ceea ce a însemnat zeci de ani Psihiatia Infantilă de pe strada Drăgăneşti. Acolo, nimic nu era cum ar trebui să fie, cel mai important aspect fiind nedelimitarea fizică a secţiei de adulţi de cea pentru copii.

„Pe Drăgăneşti avem nici jumătate de etaj. Sunt două saloane şi un izolator. Magazia, duşurile, centrala termică şi hainele bolnavilor sunt toate la un loc. Ca să ajungem într-un alt spaţiu de depozitare trebuie să trecem prin sala de mese, nu este normal. Va fi o diferenţă imensă de unde plecăm şi unde vom ajunge. În primul rând, va dispărea ideea aceasta de spital de nebuni, spitalul de pe Drăgăneşti. Părinţii vor trece mai uşor peste faptul că au copii cu probleme, vor accepta mai uşor odată cu dispariţia stigmatizării. Noua locaţie este pe acelaşi etaj cu Pediatria. Oamenii se feresc să spună că au copilul internat pe Drăgăneşti. Mulţi, pentru a evita să se afle, preferă să meargă în alte oraşe”, spune şefa Compartimentului de Neuropsihiatrie Infantilă, medicul Adriana Nuţă.

Noua locaţie de la etajul şapte al Blocului Materno are saloane cu două paturi, o rezervă cu baie proprie, izolator aşa cum cer normele, fără întrerupătoare, prize, chiuvetă, nimic care să poată pune în pericol pacientul, cabinete pentru medic şi psiholog, sală de tratament, băi echipate corespunzător, sală de mese, dar şi un loc de joacă pentru cei mici.

„Acest salon pentru agitaţi este foarte necesar. Avem internări de urgenţă cu copii cu agitaţie psihomotorie. Nu-i contenţionăm, eu am evitat pe cât posibil acest lucru, dar trebuie să stea singuri într-un salon până se liniştesc. Izolatorul va avea doar pat, fără alte elemente care l-ar putea răni, şi gratii la geam. Nu ştii niciodată ce au în minte, este de preferat să previi orice”, spune medicul Adriana Nuţă.

Etajul şapte este ultimul renovat în cadrul amplului proiect de reabilitare a Pediatriei şi Neonatologiei din cadrul Blocului Materno-Infantil al Spitalului Slatina, susţinut din fondurile Consiliului Judeţean Olt.