FOTO. Pacientul căruia i s-a făcut tromboliză la Spitalul Slatina va fi externat. „Tata a fost legumă, apoi a redevenit omul pe care îl ştiam. Medicii au fost extraordinari”

Pacientul de 71 de ani, din Bircii, Scorniceşti, căruia i s-a făcut tromboliză, vineri, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, va fi externat în câteva zile. Deşi, iniţial, a privit cu neîncredere procedura în premieră făcută la Slatina, fiul pacientului spune că a acceptat, pentru că era singura şansă pentru ca tatăl său să nu rămână paralizat în urma accidentului cerebral suferit. Intervenţia echipei medicale de la Spitalul Slatina a fost un succes, pacientul fiind total recuperat.

Neurologul de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, Mugurel Coteanu, care a fost de gardă vineri, spune că pacientul a fost adus în timp util la spital. Dacă această procedură este făcută în afara ferestrei terapeutice, bolnavul poate avea de suferit.

„Pacientul a venit în fereastra terapeutică, iar noi am făcut procedura. Nu avea contraindicaţii, evoluţia a fost foarte bună. Fereastră înseamnă patru ore jumătate de la debutul simptomelor. Este bine să se intervină în trei ore, maximum patru ore jumătate. Cu cât este mai repede, cu atât este mai bine. Decizia aparţine medicului neurolog, toţi ceilaţi vin să-l sprijine. Aici poate fi o eventuală problemă. Mulţi oameni, auzind de procedură, poate nu vor da ora exactă a debutului simptomelor, sperând că li se va face această tromboliză. Nu este un lucru favorabil pentru pacient. Dacă o facem în afara ferestrei terapeutice, poate să fie rău pentru ei. Datele trebuie să fie exacte, luate de la aparţinători, aici a fost un caz fericit, pentru că pacientul a venit cu familia”, a spus Coteanu.

Medicul spune că în urmă cu o lună şi alţi pacienţi erau eligibili pentru această procedură, însă aceste substanţe nu erau disponibile.
 
„Acum o lună a venit pacientul în fereastră terapeutică, dar nu aveam substanţa. Nu avea contraindicaţii, dar nu i-am putut face. Evoluţia nu a fost una favorabilă pentru pacient, a rămas cu sechele după o lună de internare”, a adăugat Coteanu.

Diaconescu: „Pacientul s-a recuperate total. Va mai rămâne sub observaţie una-două zile”


Pacientul din Bircii se simte foarte bine şi s-a recuperat total. Medicul Renică Diaconescu spune că bărbatul va mai rămâne sub observaţie cel mult două zile.

„Medicul de gardă a realizat că pacientul este în fereastra de timp şi m-a sunat. Am fost de acord să facem prima intervenţie. După ce i s-au recoltat analize, ca să vadă dacă are tulburări de coagulare, pentru că este una din contraindicaţii, i s-a făcut de urgenţă tomograf. S-a stabilit că nu sunt leziuni, că nu a început un proces de necroză cerebrală. Atunci am declanşat tromboliza. Adică am introdus zece la sută din substanţa de contrast direct în venă în două-trei minute, apoi restul substanţei pe kilogram corp, timp de o oră. Am avut o colaborare bună cu UPU, după care pacientul a venit pe secţie, unde a rămas internat. La două ore după intervenţie, s-a remis total deficitul motor, rămânând câteva tulburări de vorbire, care au dispărut şi ele apoi. Acum nu mai are niciun deficit motor şi nici tulburări de vorbire. Pacientul va mai rămâne o zi-două în observaţie. Aşa am reuşit recuperarea totală a pacientului. Dacă nu se intervenea, rămânea paralizat pe viaţă, cu deficienţe de vorbire, un om ieşit din inserţia socială”,
a spus neurologul slătinean.

Şeful Secţiei de Neurologie de la Spitalul Slatina, medicul Renică Diaconescu,  spune că acest program va continua.

„Avem banii necesari să continuăm acest program, avem 15 fiole în stoc, care ne ajung pentru zece bolnavi. De fiecare dată vom aproviziona stocul. Până acum această procedură se facea doar în şase centre universitare, eram singura ţară din Europa cu atât de puţine centre. În Bulgaria sunt 18 centre, noi aveam doar şase-şapte centre”, a adăugat medicul Renică Diaconescu.

Fiul pacientului: „Am văzut bucurie pe chipul medicilor că l-au salvat”

Daniel Smarandache este fiul pacientului care a suferit prima tromboliză la spitalul din Slatina. Acesta spune că a fost sceptic să accepte această procedură.

„Ni s-a explicat că se face în premieră. Dacă nu făcea tromboliza, risca să rămână paralizat pe viaţă. Am fost sceptic iniţial, apoi, când ni s-a explicat,  decizia a fost uşoară. Medicii s-au comportat exemplar, de fapt tot personalul, totul a decurs foarte bine din momentul în care am sunat la 112. Eu eram plecat în delegaţie la Calafat şi trebuia să mă întâlnesc cu părinţii. Mama l-a trezit pe tata şi l-a văzut cu gura strâmbă şi transpirând abundent. I-am spus să sune la ambulanţă, dar nu a putut din cauza şocului. Am sunat eu! L-am văzut pe tata la spital, nu mai putea să-şi mişte mâinile şi picioarele şi nici să vorbească. Apoi s-a făcut această tromboliză, am văzut că doctorul Diaconescu a venit foarte grăbit. Camera de tromboliză arată impecabil. După două ore de la procedură, când am venit şi l-am văzut… era tata, îşi revenise. Am trecut prin nişte stări… de la omul pe care îl ştiam, la legumă, apoi iar aproape omul pe care îl ştiam. Am văzut bucuria pe chipul medicilor că l-au salvat”, a spus fiul pacientului.

Tromboliza este o perfuzie ce le este administrată pacienţilor care au suferit un accident vascular cerebral ischemic. Practic, substanţa dizolvă cheagul format pe vasul de sânge. Programul de tromboliză a fost extins de Minsiterul Sănătăţii anul trecut.