FOTO. Partea a doua a „Zilelor Medicale Slătinene”, dedicată asistentelor Spitalului Judeţean

„Zilele Medicale Slătinene” au continuat, vineri, cu un eveniment dedicat asistentelor care şi-au petrecut mai bine de 40 de ani la căpătâiul pacienţilor Spitalului Slatina.

30 de cadre medicale medii, infirmiere, asistente, dar şi asistenţi, au primit trofeul de excelenţă în activitatea medicală şi diplome de excelenţă, înmânate de către directorul medical al SJU Slatina, Cătălin Pătru.

În aplauzele colegilor, au urcat pe scenă: Ghizela Cărneanu, Maria Călin, Mariana Frînghie, Gheorghiţa Pârvulescu, Floarea Iancu, Elena Bancu, Tanţa Turlea, Florica Popa, Viorica Petcu, Viorica Ghenea, Floarea Gioarsă, Cosmina Dumitrescu, Tena Văduva, Sabina Muscalu, Vasile Jacotă, Dumitra Mateiaş, Elena Puiu, Maria Jugănaru, Mariana Pătraşcu, Marcel Marica, Eufrosina Iana, Eugenia Kapros, Tudoriţa Nicolae, Floarea Tesăr, Alexandrina Voicu, Dănuţ Marinescu, Elena Dumitraşcu, Mioara Pătraşcu, Gineta Dumitrescu, Elena Fulga, Elena Tucă, Elena Cucu şi Ecaterina Vasilescu. Cu toţii lucrează sau au lucrat de când se ştiu în Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina.

Pe lângă aceste momente emoţionante, medici şi asistente medicale au prezentat lucrări medicale pe teme variate, de la patologia materno-fetală, patologia aparatului excretor, terapii noi în abordarea diabetului sau evaluarea infertilităţii feminine şi masculine.

Medicul ginecolog Adela Manta, şefa Secţiei Obstetrică-Ginecologie II, spune că acest eveniment este binevenit, pentru că aduce informaţii noi, posibilitatea de a afla tehnici folosite în alte clinici din ţară, având în vedere că sunt invitaţi medici de renume din centrele universitare.

„Importanţa evenimentului, pentru noi, este una deosebită, mai ales că suntem la cea de-a doua ediţie a «Zilelor Medicale Slătinene», şi suntem foarte mândri că se organizează în continuare acest eveniment. Colega mea, medicul Nicoleta Oncescu, angajată de curând în cadrul Spitalului Slatina, va prezenta o lucrare privind sarcina extrauterină, avantajele intervenţiilor laparoscopice şi intervenţiile clasice. Lucrările au fost alese în funcţie de resursele folosite, umane, materiale, şi de importanţa acestei patologii pentru pacientă. Frecvenţa acestor cazuri nu este mai mare la nivelul judeţului faţă de media naţională, însă contează diagnosticarea precoce pentru rezolvarea cu succes a acestei patologii”, a declarat Adela Manta.

O altă lucrare cu impact social a fost prezentată de asistentul Maria Dosa, având ca temă naşterea la adolescente.

„Având în vedre că lucrez de peste trei decenii în această maternitate, pot spune că în ultima vreme numărul de naşteri la adolescente şi minore a crescut foarte mult. Statistica făcută în ultimii trei ani, la nivelul Spitalului Slatina demonstrează acest lucru. În anul 2017, am avut 172 de naşteri la adolescente între 16 şi 18 ani, şi peste 47 la minore între 12 şi 15 ani. Factorii determinanţi îi ştim foarte bine, mediul socio-economic din care provin, familii sărace sau monoparentale, unde dacă societatea nu se implică nu se poate rezolva mare lucru”,
a spus Maria Dosa, asistent-şef pe Secţia OG I.