FOTO. Patru dascăli de la Grădiniţa Scorniceşti, vizită în Portugalia în cadrul unui proiect Erasmus+

Mai multe cadre didactice de la Grădiniţa cu Program Prelungit Scorniceşti au participat, la sfârşitul lunii februarie, la prima întâlnire de tipul „Activități de învățare, predare și formare” care a avut loc la Agrupamento de Escolas Rainha Santa Isabel din Coimbra, Portugalia, în cadrul proiectului Erasmus+ „Small Scientists Across Europe” 2017 - 2019.
La activitatea desfăşurată în perioada 18-24 februarie au participat cadre didactice din cele șase unități școlare partenere: Ecole Maternelle Tordo – Franța, Lasteaed Põngerjas din Narva - Estonia, Kauno lopselis- darzelis „Giliukas” din Kaunas - Lituania, Grădinița nr. 3 Bistrița și Grădinița Scorniceşti - România și Huma Hatun Ozel Egitim Anaokulu din Yildirim - Turcia.

Grădinița Scornicești a fost reprezentată de coordonatorul proiectului, Loredana Mihaela Crînguș - coordonatoarea proiectului, directorul unității școlare, Marian Pătru, inspectorul şcolar Leontina Manea și profesorul Gina Ceraru.

„Ceremonia de deschidere a fost una deosebită, preșcolarii ne-au așteptat cu stegulețe realizate de ei pentru fiecare țară parteneră, au cântat, au dansat și ne-au încântat privirile cu entuziasmul și inocența lor. Activitatea a continuat cu o prezentare succintă a sistemului de învățământ din Portugalia realizată de domnul director Nuno Dias, precum și de o prezentare a portalului eTwinning și a activităților ce pot fi realizate aici, susținută de doamna Filipe Laura - reprezentantul Agenției Naționale eTwinning din Portugalia”, a povestit Loredana Crînguş.

Pe parcursul celor cinci zile de activități au avut loc ateliere de lucru ale cadrelor didactice în cadrul cărora fiecare unitate parteneră a prezentat experimente ce pot fi realizare cu preșcolarii pentru prima temă din proiect – Pământ, acestea fiind clasificate pe grade de dificultate. S-a stabilit, de asemenea, structura fișei ce va fi completată pentru fiecare experiment, precum și structura fișei de evaluare ce va fi aplicată. S-au discutat detaliile referitoare la modul de realizare a cărților pentru fiecare temă, a puzzle-urilor, precum și a poveștii  - aceasta realizându-se în mod colaborativ.

„Vizitele la Grădinițele structuri ale Agrupamento de Escolas Rainha Santa Isabel din Coimbra au reprezentat adevărate schimburi de experiență între cadrele didactice implicate în proiect: am interacționat cu preșcolarii, cadrele didactice, precum și cu părinții. Am avut parte de surprize pregătite de către preșcolari: desene, cântece, dansuri, precum și experimente pe tema proiectului realizate în echipă (părinte – copil), părinții fiind puternic implicați în activitățile grădiniței”, mai explică Loredana Crînguş.

Ea a adăugat că programul de lucru realizat de coordonatorul din Portugalia, Maria Francisca Pessoa, a fost unul intens, atelierele de lucru și vizitele la grădinițe fiind completate de conferințe pe tema importanței științei în grădiniță susținute de Maria Filomena Ribeiro, profesor la Universitatea din Coimbra, Carlos Fiolhais, doctor în Fizica teoretică a Universității din Coimbra, conferință pe tema nutriției susținută de Maria Joao Campos, precum și ateliere de lucru la Exploratório - Centro Ciéncia Viva de Coimbra.

„Vizitele la Universitatea din Coimbra, Piața Republicii, Biblioteca Joanina din Coimbra, Muzeul Machado de Castro, a mănăstirii Rainha Santa Isabel și a Școlii cu Nevoi Speciale din Coimbra au completat tabloul minunatelor zile petrecute în localitatea Coimbra, Portugalia”, mai spune coordonatorul de la Grădiniţa Scorniceşti.