FOTO. Sindicaliştii APIA Olt ameninţă că vor continua protestele. Sute de fermieri olteni vor fi afectaţi

Întreaga activitate de la nivelul APIA Olt a fost paralizată joi dimineaţă, toţi angajaţii ieşind în faţa instituţiei. Protestul a fost organizat chiar în ziua în care ar fi trebuit să înceapă plata subvenţiilor pentru crescătorii de animale. Sindicaliştii APIA Olt ameninţă cu proteste şi zilele următoare.

Pentru a doua oară în acest an, angajaţii APIA Olt au sistat lucrul şi au protestat în faţa instituţiei, între orele 9.00 şi 12.00, nemulţumiţi fiind de noua grilă de salarizare ce va intra în vigoare de la 1 ianuarie.

Protestul de la APIA s-a suprapus cu ziua în care ar fi trebuit să înceapă plățile către fermierii din zootehnie, adică crescătorii de vaci de lapte, de carne, care nu au luat avans pentru sectorul vegetal.

Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii APIA Olt, la nivelul judeţului sunt 871 de fermieri care au depus doar cereri pentru zootehnie.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor APIA, Octavian Mateescu, a declarat că protestele vor continua şi zilele următoare.

„Ne dorim ca salariile noastre să fie păstrate la nivelul actual. De la 1 ianuarie, din cauza noii grille de salarizare, ne vor scădea salariile, între 700 lei şi 2.800 lei. Să fie foarte clar că nu ne dorim mărirea salariilor. Colegii îşi doresc să continue aceste proteste spontane până când problemele vor fi rezolvate. Vom continua protestele şi vineri, în acelaşi interval orar. Preconizăm un miting de pichetare la Ministerului Agriculturii, săptămâna viitoare. Marţi, am fost la discuţii cu ministrul Agriculturii. Propunerea noastră a fost trecerea pe grila aparatului central, pentru că aşa ar putea fi rezolvată problema, nu ne-ar scădea salariile”, a spus Mateescu.

Continuarea protestelor şi în zielele următoare va genera haos, iar fermierii din sectorul zootehnic, dar şi cei care au fost incluşi în eşantionul de control nu îşi vor primi subvenţiile.

„Noi stăm foarte bine cu plata subvenţiilor, avansul s-a făcut către fermieri în proporţie de peste 85 la sută. Acum lucrăm la cei care au fost în control clasic şi prin teledetecţie şi urmează să facem plăţile şi către ei. Noi suntem partenerii fermierilor, dar trebuie să ne apărăm şi drepturile. Nu am luat o decizie cu colegii dacă nici zilele următoare nu vor începe plăţile, dar dacă colegii hotărâsc, se poate ajunge şi la blocarea activităţii. Mai ales dacă nu vom fi auziţi”, a adăugat Mateescu.

APIA Olt are peste 120 de angajaţi.