Special

2018-01-20, 13:43:08

FOTO. Slătinenii au venit să vadă documentul original de atestare documentară a oraşului, amplasat în holul primăriei

Slătinenii au făcut coadă, sâmbătă dimineaţa, pe treptele sediului primăriei, după ceremonia de marcare a 650 de ani de la prima atestare documentară a Slatinei, pentru putea vedea documentul originar semnat de domnitorul Vladislav I, la 1368, adus în premieră de la Braşov, unde este păstrat.

Cei prezenţi au fost întâmpinaţi de un actor, deghizat în domnitorul Vladislav I.

Directorul Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale Olt, doctorul în istorie Bogdan Bădiţoiu, s-a declarat încântat de faptul că slătinenii au dorit să îşi vadă „actul de naştere”.

„Am fost nespus de bucuros când foarte mulţi cetăţeni ai Slatinei şi-au manifestat dorinţa de a avea, astăzi, aici, documentul originar de atestare a oraşului. Vă mărturisesc că n-am văzut niciodată o asemenea desfăşurare de forţe, o asemenea implicare, atât în rândul cetăţenilor de rând, cât mai ales la nivelul conducerii acestui judeţ şi acestui oraş. Prin urmare, am reuşit să-l aducem, poate fi văzut, se află în holul primăriei”, a afirmat el.

Prima atestare documentară a aşezării este din 20 ianuarie 1368, când, într-un act oficial, Vladislav I Vlaicu acordă scutire de vamă tuturor negustorilor braşoveni la trecerea peste râul Olt, la Slatina. Actul demonstrează că aici se afla un loc de vamă, lângă care s-a format treptat şi un târg.

„Este într-adevăr un document din timpul lui Vladislav I sau Vlaicu Vodă, cum este cunoscut în istorie, din 20 ianuarie 1968. Trebuie să vă spun că în această parte de ţară, în Sud, este cel mai vechi care s-a putut păstra. Este foarte important pentru că atestă, în acelaşi timp, existenţa oraşului Slatina şi a oraşului Brăila. Vladislav a însemnat mult în istoria poporului român. Pe de o parte, el este primul care a avut proprietăţi dincolo de Carpaţi, iar pe de altă parte este primul care a dus lupte împotriva turcilor, este primul care bate monedă în Ţara Românească şi, în sfârşit, este cel care a semnat acest document”, a conchis Bogdan Bădiţoiu.

Comentarii

Redacţia

2018-01-20 13:43:08

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...