Cultură

2017-04-05, 13:27:04

FOTO. Tânără din Balş, premiul I la Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate, din judeţul Suceava

Georgiana Adriana Năstasie, elevă a Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Balş, a reuşit să obţină unul dintre cele zece premii întâi acordare la Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate, desfăşurat la Ciocăneşti, în judeţul Suceava.

La cea de a XIV-a ediţie a Festivalului Naţional al Ouălor Încondeiate de la Ciocăneşti au participat 62 de copii din judeţele Suceava, Tulcea, Brăila, Braşov, Cluj şi Olt.

Judeţul Olt a fost reprezentat de meşterii populari încondeietori de ouă Petre Ciobanu, din Călui, şi Daniela Voicu, din Balş, alături de ucenica lor Georgiana Adriana Năstasie.

Meşterii olteni şi ucenica lor au mers la acest festival să reprezinte judeţul Olt sprijiniţi ca de obicei de Consiliul Judeţean Olt prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt şi de consultantul artistic Valeru Ciurea, cel care de ani buni se ocupă de meşteşugurile tradiţionale, de meşterii populari, dar şi de obiceiurile şi tradiţiile din judeţul Olt.

„Cei doi meşteri pregătesc, în fiecare an, noi generaţii de copii încondeietori de ouă, copii care îndrăgesc acest meşteşug pe care şi meşterii lor l-au preluat de la cel care a fost cel mai cunoscut încondeietor de ouă de pe Valea Olteţului, Tudor Diaconeasa de la Oboga. După ce la câteva dintre ediţiile precedente elevi ai celor doi meşteri au obţinut rezultate remarcabile, iată că, şi anul acesta, dintre cei 62 de copii de şcoli gimnaziale înscrişi la concursul de încondeiat ouă, Năstasie Georgiana Adriana, elevă a Şcolii Gimnaziale nr. 1 Balş şi ucenică a Danielei Voicu, a obţinut unul dintre cele zece locuri întâi acordate de un juriul de specialitate format din muzeografi de la Muzeul Ouălor Încondeiate Suceava, Muzeul de Etnografie Vatra Dornei şi Muzeul Naţional al Satului «Dimitrie Gusti» din Bucureşti”,
a declarat Valeru Ciurea.

Comentarii

Redacţia

2017-04-05 13:27:04

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro