FOTO&VIDEO. Slătinenii s-au ridicat în balonul cu aer cald: „Este o cu totul altă perspectivă”

Încă de la primele ore ale dimineţii şi în ciuda ceţii, mai mulţi slătineni au venit la Stadionul „1 Mai” pentru a experimenta zborul ancorat cu balonul cu aer cald.

Totul a fost posibil în cadrul unui proiect ce vizează crearea unui nou produs turistic, și anume balonul cu aer cald, prea puțin cunoscut în zona transfrontalieră România-Bulgaria, dar se urmărește și implicarea tuturor factorilor interesați în dezvoltarea turismului în această zonă.

„Astăzi suntem la Slatina, după ce ieri am fost la Caracal, pentru zboruri ancorate cu balonul cu aer cald. Acest eveniment este parte a proiectului Zborul cu balonul cu aer cald – un nou produs turistic inovativ transfrontalier, fiind vorba despre un produs finanţat în cadrul Programului Interreg România-Bulgaria. În cadrul acestui proiect, au fost achiziţionate două baloane cu aer cald, unul în România şi altul în Bulgaria. Slatina este unul dintre cele zece oraşe alese de noi pentru a face zboruri promoţionale, zboruri ancorate pentru marele public. Promovăm zborul cu balonul cu aer cald şi încercăm să familiarizăm şi publicul larg din România cu ceea ce înseamnă acest lucru”, a declarat managerul proiectului, Silviu Bratu.


De asemenea, unul dintre scopurile proiectului vizează crearea de oferte turistice comune transfrontaliere în privința călătoriilor cu balonul cu aer cald.

 „În cadrul acestui proiect, există zboruri ancorate şi zboruri libere. În cazul celor din urmă vom realiza un film promoţional pentru a arăta ce se poate observa de sus, de la înălţime. Putem zbura la diverse înălţimi, de la un metru deasupra solului şi chiar deasupra crengilor copacilor şi până la 500 de metri, înălţime de la care chiar nu se mai sesizează ce se întâmplă jos. Zborul cu balonul cu aer cald oferă o altă imagine, o altă privelişte asupra obiectivelor turistice. Dacă de pe bicicletă, din maşină, la drumeţii pe jos observi o anumită latură a ceea ce ne înconjoară, cu balonul este o cu totul altă perspectivă”, a mai afirmat Bratu.


Proiectul este derulat în perioada februarie 2016 - februarie 2018 de Asociaţia Română pentru Industrie Electronică şi Software – Filiala Oltenia, în parteneriat cu Agenţia de Dezvoltare Regională și Centrul de Afaceri (ARDBC) din Vidin (partener lider) şi Agenţia de Dezvoltare Regională şi Centrul de Afaceri 2000 Montana. De menționat că proiectul menționat este finanţat în cadrul Programului Interreg V-A Romania-Bulgaria 2014-2020, Axa prioritară nr. 2 „O regiune verde”, Obiectivul specific 2.1 „Îmbunătățirea utilizării durabile a patrimoniului şi a resurselor naturale şi a patrimoniului cultural”.