Sport

2017-07-19, 15:14:34

GALERIE FOTO. Athletic Slatina sau atunci când visul unui copil devine realitate. Micii fotbalişti joacă, în septembrie, cu Barcelona

Athletic Slatina, şcoală de fotbal înfiinţată în 2015, arată că atunci când există dorinţă, implicare şi profesionalism se poate face performanţă. La numai 11 ani, cea mai mare grupă de copii a jucat deja cu echipe de top ale Europei, participând la importante turnee internaţionale.

Orice copil de-o şchioapă îţi va spune că el vrea să ajungă fotbalist. Dintotdeauna, sportul rege a fost iubit de cei mici, ajutaţi fiind şi de marea expunere pe care fotbalul o are în media. Pele, Maradona, Hagi, Del Piero, Ronaldinho, Totti sau vedetele acuale, Messi, Ronaldo, Neymar, cu toţii sunt modele pentru micii fotbalişti.

Din păcate, prea puţini ajung să îşi îndeplinească visul de a juca pe un mare stadion, alături de echipe cu tradiţie în fotbalul european.

Athletic Slatina tocmai asta face pentru cei peste 100 de copii antrenaţi de Dan Baciu, Ciprian Dinu şi Sebastian Noaţă. Cei trei foşti fotbalişti au înţeles că fotbalul modern înseamnă altceva. Fotbalul juvenil reprezintă cel mai important pilon pentru marea performanţă. Cu un program de pregătire actual, eficient şi dotări de ultimă generaţie, micii fotbalişti înţeleg că dacă sunt responsabili şi pasionaţi de ceea ce fac, într-o zi, nu foarte îndepărtată, vor performa.

„Pasiunea pentru performanţă, dorinţa de autodepăşire, competiţia, pregătirea şi disciplina tehnico-tactică, ambiţia şi dăruirea sunt doar câteva dintre cerinţele fotbalului modern pe care încercam să le insuflăm copiilor care se pregătesc în cadrul şcolii noastre. Athletic Slatina îşi propune să crească fotbalişti şi caractere puternice pentru viitor şi o face diferit, printr-o abordare serioasă şi profesionistă, spirit de echipă, lucruri posibile doar prin implicarea, devotamentul şi experienta noastă, a antrenorilor, care acum suntem principalele modele pentru copii”, spune Sebastian Noaţă, cel care a înfiinţat Şcoala de Fotbal Athletic Slatina.

În cadrul şcolii de fotbal sunt deja 11 grupe valorice, pe nivel de vârstă, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, dar şi o grupă specială, 2012-2013, unde de puţin timp sunt şi fete. Copiii sunt obişnuiţi de mici cu disciplina, fapt ce îi ajută să crească frumos şi să înteleagă că performanţa cere sacrificii.

„Fiecare grupă are trei antrenamente pe săptămână, plus un meci, care este cel mai aşteptat de copii. Încercăm să îi conştientizăm că la acest nivel de vârstă acumularea de informaţii şi pregătirea sunt cele mai importante. Nu ne bazăm pe rezultatele jocului, scorul nu este important, ci bagajul tehnic cu care rămân după fiecare etapă de pregătire”, mai spune Sebastian Noaţă.

Cei trei antrenori reuşesc să transforme „joaca” într-un lucru serios. Mediul creat în cadrul clubului este unul de familie, unde toţi factorii implicaţi, antrenori, părinţi, urmăresc un singur lucru, binele copilului. Încrâncenarea, agresivitatea, violenţa, lipsa de fair-play nu există. Din acest punct de vedere, lucrurile sunt foarte stricte.

Turneele internaţionale, şansă pentru a fi văzuţi de cluburi mari din Europa

La aproximativ un an de la înfiinţare, cea mai mare grupă din cadrul Şcolii de Fotbal Athletic Slatina, grupa 2006, a participat la primul tuneu internaţional, în octombrie anul trecut, după alte câteva turnee interne.

Football Cup Barcelona a reprezentat începutul celui mai frumos vis. Micii fotbalişti au participat, în toamna anului trecut, la primul turneu internaţional, unde au jucat împotriva unor echipe de top din Franţa, Finlanda sau Spania.

Athletic a reuşit imposibilul, primul turneu, primul trofeu. În semifinală şi finală, au întâlnit două echipe spaniole de tradiţie în fotbalul juvenil, CEF Bosc de Tosca, pe care au învins-o categoric, scor 7-1, şi FC Canonja, echipă cu care au jucat finala şi în faţa căreia s-au impus cu 6-2. La acest turneu, nu doar jocul de echipă al românilor a impresionat, ci şi cel individual. Mijlocaşul central Marius Mierlescu a fost desemnat cel mai bun jucător al turneului, Mario Ene, golgeterul turneului, şi Fabian Ioja, cel mai bun portar al competiţiei.

„După turneul de la Barcelona, şase copii au fost invitaţi de Villarreal la un stagiu de pregătire. Au fost însoţiţi de antrenorul Dan Baciu. În prezent, sunt sub observaţie pentru o eventuală colaborare”,
a declarat Sebastian Noaţă.

Mai mult decât atât, în primăvara acestui an, echipa Athletic Slatina a fost invitată de Villarreal la turneul din organizare proprie. Cea mai mare bucurie pentru copii a fost că au putut vedea din tribunele Stadionului Mestalla meciul din Primera Division dintre Valencia şi Sevilla.

Competiţiile internaţionale au continuat în luna aprilie, când micii slătineni au fost la un turneu în Franţa, la care au participat echipe puternice din Hexagon - Lille, Lens, Troyes, Saint Etienne.

„Turneele internaţionale sunt importante. În primul rând copiii văd fotbalul modern, se joacă pe stadioane impresionante, iar mentalitatea este uşor diferită. La fiecare astfel de turneu sunt scouteri din întreaga lume, care îi ţin pe copii sub observaţie. Un alt aspect important este că am reuşit să dezvoltăm o relaţie cu multe cluburi mari din Europa”, mai spune preşedintele lui Athletic Slatina, Sebastian Noaţă.

FC Barcelona, adversara micilor fotbalişti în această toamnă

În această toamnă, Athletic Slatina a fost invitată să participe la turneul internaţional organizat de echipa spaniolă Bosc de Tosca, pe care micii slătineni au învins-o în semifinala Turneului Football Cup Barcelona.

Athletic este repartizată în Grupa A, alături de FC Barcelona, CF Parets, EF Sant Feliu şi UE Figueres. La acest turneu participă şi Espanyol, Girona sau Llagostera.

De departe, cea mai mare bucurie a copiilor va fi să joace împotriva Barcelonei. Athletic Slatina reuşeşte această performanţă la doar un an şi jumătate de la înfiinţare.

„13 copii din gupa 2006 vor merge în Spania. Costurile acestui turneu sunt suportate de organizatori, ceea ce reprezintă cazare şi masă. Copiii sunt fericiţi pentru că vor juca cu Barcelona. Chiar dacă sunt mici, sunt ambiţioşi, spiritul competiţional nu le lipseşte, şi îşi doresc să învingă”,
a declarat Sebastian Noaţă.

Comentarii

Redacţia

2017-07-19 15:14:34

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro