GALERIE FOTO. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, discuţii cu fermierii olteni, la Ziua Recoltei: „Organizaţi-vă în cooperative pentru că sunt avantaje!”

Toţi fermierii ce şi-au expus produsele din propriile gospodării în cortul de pe Esplanda Slatina, de Ziua Recoltei, au avut, marţi, discuţii faţă în faţă cu ministrul Agriculturii, Petre Daea. Mai bine de o oră i-au vorbit agricultorii olteni oficialului despre problemele lor privind înfiinţarea depozitelor. Toţi politicienii prezenţi la acest eveniment au declarat la unison că produsele româneşti sunt superiore celor din import, iar consumatorul trebuie să le aleagă pe cele autohtone.

Sute de fermieri din Olt şi din judeţele limitrofe au avut, marţi, un „client” special la mesele lor pline cu legume şi fructe din cortul de pe Esplanada Slatina. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a ţinut să treacă pe la fiecare şi să le asculte dorinţele şi solicitările. Fermierii au fost atent prezentaţi de către organizatori.

Oficialul s-a aratat încântat de pâinea în ţest coaptă chiar pe Esplanadă de către gospodinele de la Osica şi Şopârliţa şi a solicitat chiar să guste din varza făcută în oala specială de lut.

Agricultorii olteni s-au plâns ministrului că nu au depozite unde să fie preluate legumele, procesate, apoi comercializate.

„Haideţi să ne organzăm, pentru a putea voi să vă dezvoltaţi. Sunteţi tineri, deja aţi prins curaj, aţi primit un suport financiar. Trebuie să vă organizaţi în cooperative, pentur a putea să valorificaţi toate produsele, că altfel nu puteţi. Trebuie să faceţi repede aceste cooperative, minimum cinci în tot judeţul. Cereţi consiliere la Direcţia pentru Agricultură Olt ca să începem să înghegăm lucruile. Voi trebuie să rupeţi acum, să ajunge în piaţă, să valorificaţi! Facem împreună depozitele, dar organizaţi-vă în cooperative, pentru că sunt avantaje”, au fost sfaturile directe ale ministrului către fermierii olteni.

Ferme de succes în judeţ, după ce s-au întors de peste hotare


Petre Daea a fost impresionat de numărul mare de tineri fermieri prezenţi la acest eveniment, care au reuşit să acceseze bani europeni.

Povestea a doi fraţi din Vădăstriţa care au revenit în urmă cu un an din Anglia şi şi-au pus pe picioare ferme în judeţ a fost pe placul şefului Agriculturii, care a  primit cu drag invitaţia în comuna olteană.

Totodată, un fermier de la Obârşia ce a revenit din Irlanda a fost felicitat de ministru pentru că a reuşit, după ce a accesat un proiect european în valoare de 50.000 de euro, să înfiinţeze o fermă cu zmeură.

Alexandru Stănescu: „În fiecare zi ar trebui să evidenţiem producătorul român”

Iniţiatorul Legii produselor agroalimentare româneşti, deputatul Alexandru Stănescu, a fost surprins de sutele de slătineni care au venit pentru a vizita standurile fermierilor şi pentru a le cumpăra produsele. Puţini au fost cei care au plecat de la acest eveniment fără un fir de praz, un kilogram de roşii sau de vinete.

Deputatul oltean a precizat că producătorul român ar trebui să fie evidenţiat în fiecare zi.
 
„Mă bucur şi eu că Legea 168, Legea produselor agroalimentare româneşti, a prins viaţă pe 10 octombrie. S-a întâmplat acest lucru şi datorită ministrului Agriculturii, care a a avut o contribuţie foarte mare, pentru că a organizat această zi atât în Bucureşti, cât şi în toate oraşele din ţară. A fost aşa de multă lumea la acest eveniment, încât nu am reuşit să văd în întregime produsele expuse. Anul viitor devine deja o obligaţie această zi. Indiferent cine va fi la Ministerul Agriculturii, va avea obligaţia să organizeze această zi. Prin produsele româneşti ajutăm producătorul român, dezvoltăm satul românesc şi dezvoltăm România. Era nevoie de un astfel de eveniment, deşi în fiecare zi ar trebui să evidenţiem producătorul român”, a spus deputatul Alexandru Stănescu, surprins plăcut de amploarea evenimentului.

Preşedintele CJ Olt: „Consumatorii trebuie să aleagă produsele româneşti. Sunt mai proaspete şi mai sănătoase”

Ziua Recoltei a strâns pe Esplanda Slatinei toţi politicenii locali, fie că vorbim de deputaţii de Olt, fie de autorităţile judeţului. Astfel, preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, încântat că slătinenii au dat credit producătorilor autohtoni şi au venit în număr mare pentru a le achiziţiona legumele şi fructele din fermele lor, a spus că produsele româneşti trebuie să fie alese tot timpul în detrimentul celor din import.

Şeful forului judeţean apreciază că acestea sunt tot timpul mai proaspete, pentru că drumul până la consumator este mult mai scurt şi, în primul rând, mai sănătoase.

„Prima zi de celebrare a produselor româneşti a devenit o sărbătoare. Ziua Recoltei a fost inaugurată, marţi, pe baza legii iniţiate de deputatul de Olt, Alexandru Stănescu, şi este un succes. Românii sunt dornici să guste produsele tradiţionale româneşti. Sperăm ca această sărbătoare să devină o tradiţie şi să reuşim să promovăm şi să valorificăm produsele noastre româneşti. Consumatorii ar trebui să aleagă produsele româneşti, pentru că sunt mai proaspete şi mai sănătoare. Sunt elemente de bază pentru ca aceste produse să fie alese în detrimentul produselor venite din import. Trebuie să sprijinim poducătorii pentru ca legumele lor să ajung în pieţe, iar cetăţenii să le găsească şi să le cumpere”,
a spus Marius Oprescu.
 
Slătinenii sunt aşteptaţi şi miercuri pe Esplanda Slatina pentru achiziţionarea produselor olteneşti.