Gastroenterologia Slatina, locul unde pacienţii intră în sevraj. Predoi: „A coborât foarte mult vârsta la care tinerii încep să consume constant alcool”

Flux continuu pe Secţia de Gastroenterologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, unde sute de pacienţi tranzitează lunar secţia pentru îngrijiri de specialitate. Medicii slătineni spun că mulţi sunt diagnosticaţi cu ciroză, pancreatită şi hemoragii, bolile fiind generate de consumul excesiv de alcool. Specialiştii olteni atrag atenţia că tot mai mulţi adolescenţi încep să consume alcool de la o vârstă foarte fragedă, chiar 14-15 ani.

Secţia de Gastroenterologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina este la capacitate maximă în această perioadă, sute de olteni tranzitând secţia în fiecare lună pentru tratament de specialitate.

Şeful Secţie de Gastroenterologie de la nivelul spitalului slătinean, medicul Dumitru Predoi, a precizat că paturile nu pot fi suplimentate din cauza lipsei de spaţiu. Situaţia s-ar putea reglementa după ce secţia va fi mutată în Corpul central.

„Este destul de aglomentat, la finalul săptămânii trecute aveam 29 de pacienţi, acum sunt 25 pe 25 de paturi. Noi am cerut suplimentarea numărului de paturi, însă spaţiul nu ne permite. Posibil ca peste un an-doi să fim mutaţi în Pavilionul central şi atunci vom avea spaţiu. Noi avem şase-şapte paturi într-un salon, deşi în mod normal trebuie să avem patru”, a spus Predoi.

Cei mai mulţi pacienţi care ajung aici sunt diagnosticaţi cu ciroză, pancreatită şi hemoragii, boli ce apar în urma consumului excesiv de alcool pe perioade lungi.  

„Pe secţie avem pacienţi cu ciroză, pancreatită şi hemoragii. Majoritatea vin cu ciroză, iar pacienţii au vârsta cuprinsă între 30 şi 80 de ani. Aceste afecţiuni apar pe fondul consumului de alcool. A scăzut foarte mult vârsta pacienţilor diagnosticaţi cu ciroză. Dacă înainte descopeream ciroză după 50-60 de ani, acum am avut pacient de 30 de ani cu ciroză, care a şi decedat. Şi nu vorbim de ciroză dată de virus, ci care are legătură strict cu consumul de alcool”, a adăugat Predoi.

În faţa medicilor, niciun pacient nu recunoaşte că bea în exces. Gastroenterologul slătinean spune că multor pacienţi li se pare „omeneşte” să consume doi-trei litri pe zi de alcool. 

„Nu ştiu ce beau exact aceşti oameni, însă beau tot timpul, constant. Contează mai puţin ce bei, contează cât bei. Probabil, multă băutură este contrafăcută. Sunt mulţi care consumă spirt medicinal. Niciunul nu recunoaşte că bea, dar noi îi vedem că după două-trei zile de stat pe secţie intră în sevraj. Noi îi întrebăm cât beau, iar ei ne spun că… aşa, ca omul. Adică doi, trei litri pe zi”, a declarat Predoi.

Gastroenterologii slătineni atrag atenţia că tinerii încep să consume alcool la vârste tot mai fragede.

„La carte se specifică că trebuie să bei constant 15 ani, echivalentul a 60-70 de grame de alcool pe zi. Asta înseamnă o bere, două pahare cu vin şi o sută de grame de ţuică pe zi şi dobândeşti o boală de ficat. Cei care vin la 30 de ani cu ciroză, înseamnă că beau de la 15 ani, zilnic. A coborât foarte mult vârsta la care tinerii încep să consume alcool. Şi nu vorbim de o petrecere o dată la două-trei săptămâni sau o lună. Asta nu se pune, însă ei beau zilnic. Nu îţi trebuie o doză foarte mare, pentru că ficatul oricum suferă foarte mult şi se trezesc cu ciroză la 30 de ani. Cei care sunt dependenţi nu se pot opri. Avem pacienţi care ajung periodic la noi. Chiar acum o lună, un băiat de 36-37 de ani a murit. A mai avut probleme cu patru ani înainte şi a scăpat, dar de această dată nu am avut ce să-i mai facem”, a conchis Predoi.