FOTO&VIDEO. Grupare specializată în trafic de ţigări, prinsă în flagrant de procurorii DIICOT, la Slatina. Zeci de mii de pachete, confiscate

Doi români şi un sârb au fost prinşi de procurorii DIICOT şi poliţiştii de frontieră, într-o staţie PECO din Slatina, cu două autovehicule în care se aflau 23.000 de pachete de ţigrăi de contrabandă.

Potrivit unui comunicat remis de DIICOT, este vorba despre un autoturism înmatriculat în Bulgaria şi o autoutilitară înmatriculată în România, în care se aflau  trei persoane, suspecţi în cauză, doi cetăţeni români şi un cetăţean sârb.

În urma controlului efectuat asupra mijloacelor de transport, a fost descoperită, în compartimentul marfă, într-un spaţiu special amenajat în pereţi dublii, cantitatea de 23.000 pachete cu ţigarete, în valoare totală de 276.000 de lei.

Gruparea este monitorizată de mai multă vreme de procurorii DIICOT. Potrivit acestora, începând cu anul 2018, un cetăţean sârb împreună cu alţi trei suspecţi, cetăţeni români, a constituit un grup infracţional organizat care a acționat în mod coordonat în scopul săvârșirii unor infracțiuni din sfera contrabandei cu produse accizabile, respectiv ţigarete nemarcate sau marcate necorespunzător.

„Din investigaţiile efectuate şi probele administrate până în prezent a rezultat faptul că membrii grupului infracţional au  colectat si achiziţionat cantităţi mari de ţigarete nemarcate sau marcate necorespunzător, de la diferite persoane din mai multe judeţe situate în nordul ţării, precum şi din judeţul Dolj. Ţigaretele erau transportate apoi în municipiul Drobeta Turnu - Severin, depozitate în diferite locaţii şi, ulterior, comercializate către alte persoane”, potrivit unui comunicat remis de DIICOT.

Astfel, o parte din membrii grupului, aflaţi fie în nordul ţării, fie în judeţul Dolj, au colectat cantităţi foarte mari de ţigarete, nemarcate sau fără marcaje fiscale corespunzătoare, pe care le deţineau în scopul vânzării  ulterioare.

Membrii grupului din cel de-al doilea segment preluau de la aceştia cantităţi mari de ţigarete, pe care le transportau cu diverse autoturisme până la locurile de depozitare, după care le vindeau către persoane care le comercializau direct către consumatori.

„S-a reţinut faptul că transportarea ţigaretelor s-a realizat în mod coordonant, folosindu-se un autoturism în care se afla baxurile cu ţigarete precum şi diferite alte autoturisme pe post de «antemergător», scopul fiind acela de a evita o eventuală oprire în trafic a autovehiculului în care se aflau ţigaretele”, mai spun anchetatorii.

Al treilea segment era reprezentat de către persoane care achiziţionau cantităţi mici de ţigarete de contrabandă,  de la membrii grupului infracţional din palierul doi, în scopul vânzării directe către consumatori, în pieţe şi în alte zone din oraş.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.