Guvernul a deblocat plăţile POS DRU. Care sunt proiectele ISJ Olt care vor primi bani

Inspectoratul Şcolar al Judeţului Olt este beneficiar în două proiecte derulate prin POS DRU şi partener în alte patru care sunt finanţate prin aceeaşi schemă. Managerii proiectelor au primit o veste bună, miercuri, când guvernul a anunţat că CE va relua plăţile pentru Dezvoltarea Resurselor Umane.

Comisia Europeană a decis deblocarea POS DRU şi reluarea plăţilor către România, în următoarele zile, pentru cererile de rambursare transmise în luna decembrie 2012. Comisia Europeană suspendase POS DRU, la începutul lunii august 2012, ca urmare a deficienţelor identificate de partea comunitară pentru perioada 2009-2011. Autorităţile române vor informa direct beneficiarii proiectelor POS DRU cu privire la reluarea plăţilor, precum şi cu privire la calendarul acţiunilor din acest an.


Gazeta Nouă vă prezintă proiectele derulate de Inspectoratul Şcolar al Judeţului Olt, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, instituţia care coordonează activitatea învăţământului din judeţ derulând două proiecte în care este beneficiar şi patru în care este partener. Proiectele în care ISJ este beneficiar direct sunt: Moinsert-Monitorizarea inserţiei profesionale a absolvenţilor de învăţământ profesional şi tehnic, nivel 1 şi nivel 2, cu o valoare de 4.683.803 lei, şi Educaţia este calea spre răspunsul la toate întrebările, în valoare de 16.717.850.


Proiectele în care ISJ este partener: EDUTIC-Sisteme de formare continuă a cadrelor didactice, pentru creşterea eficienţei utilizării TIC şi asigurarea calităţii instruirii asistate de calculator în mediul preuniversitar, beneficiar-Universitatea „Valahia” Târgovişte, în valoare de 1.179.612 lei; E-manager Şcoala Plus, beneficiar-ISJ Teleorman, în valoare de 17.428.120,00 lei; Optimizarea sistemului de învăţământ prin dezvoltarea componenţelor profesionale ale personalului didactic din învăţământul preuniversitar, beneficiar-Universitatea Româno-Americană; Pas cu pas spre viaţa activă, beneficiar-ISJ Dâmboviţa, în valoare de 9.892.792,00 lei.

Proiecte directe de peste 200 de miliarde de lei vechi

Moinsert-Monitorizarea inserţiei profesionale a absolvenţilor de învăţământ profesional şi tehnic, nivel 1 şi nivel 2, are o valoare de 4.683.803 lei şi este realizat în parteneriat cu ISJ Dâmboviţa, Institutul de cercetare în domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Universitatea din Piteşti. Proiectul vizează creşterea gradului de ocupare a ratei de participare pe piaţa muncii, îmbunătăţirea accesului pe piaţa muncii, îmbunătăţirea calităţii resurselor umane şi, mai ales, dezvoltarea unor scheme funcţionale de tranziţie de la şcoală la locul de muncă. Grupul ţintă este format din 1.269 de absolvenţi de Şcoli de Artă şi Meserii, din judeţele Olt şi  Dâmboviţa, care nu îşi continuă studiile la următorul nivel de calificare în învăţământul de zi.


Educaţia este calea spre răspunsul la toate întrebările, celălalt proiect în care ISJ este beneficiar, are o valoare de 16.717.850. Partenerii ISJ Olt sunt ISJ Braşov, ISJ Giurgiu, ISJ Ialomiţa, Asociaţia Nagual, CJ Olt şi CCD Olt. Proiectul porneşte de la premiza că educaţia este unul dintre cele mai eficiente mijloace de ridicare a standardelor de viaţă, de diminuare şi prevenire a diferitelor fenomene cu impact negativ asupra copiilor şi tinerilor şi de a oferi alternative pentru soluţionarea situaţiilor de criză ca: sărăcia, excluziunea socială, discriminarea, accesul limitat la informaţie.