Iancu: „Prin transferul contribuţiilor, plata lor devine obligatorie pentru că banii sunt ai angajatului”

Deputatul Marius Iancu reclamă faptul că, de câteva săptămâni, asistăm la o manipulare bine planificată şi mediatizata despre „cum vor scădea salariile după ce contribuţiile vor trece de la angajator la angajat”.

Parlamentarul a ţinut să precizeze că angajatorul nu are nicio cheltuială în plus cu salariul angajatului, după mutarea contribuţiei.

„Dacă un patron plăteşte, acum, un salariu de 2.200 de lei net, are un cost total de 3.900 de lei. Acelaşi cost de 3.900 de lei îl va avea şi de la 1 ianuarie 2018, după transferul contribuţiilor, iar angajatul va primi tot 2.200 de lei”, arată Iancu.

Deputatul precizează că schimbarea este la contribuţii, adică angajatorul va plăti, în 2018, doar 2,25% contribuţia asiguratorie de muncă faţă de 22,75 cât plăteşte acum. În schimb, contribuţiile în contul angajatului cresc de la 16,5%, acum, la 35%, acestea fiind însă reţinute şi plătite de angajator, în contul salariatului.

„Ce patron serios vrea să îşi demotiveze sau să piardă salariaţii buni, scăzând lefurile de la 1 ianuarie 2018, din cauza transferului contribuţiilor? În contextul deficitului de forţă de muncă, angajatorii nu au niciun motiv să scadă salariile nete. De fapt, un patron poate să scadă oricând salariile dacă îşi propune acest lucru. În plus, în România, salariile se negociază pe net, nu pe brut şi acest lucru îl ştie orice român care este angajat. Deci, nu are nicio logică sau justificare ca un patron care a stabilit un salariu net cu un angajat, să îl diminueze atâta timp cât costul nu se modifică”, a mai spus Iancu.

Parlamentarul a arătat şi cine este avantajat când se va adopta această măsură.

„Angajatul, pentru că un venit mai mare şi contribuţii mai mari înseamnă o pensie mai mare, dar şi siguranţa accesului la serviciile medicale. Prin transferul contribuţiilor, plata lor devine obligatorie pentru că banii sunt ai angajatului. Întârzierea plăţii are consecinţe penale pentru angajator şi tocmai acest lucru îi deranjează pe unii patroni”,
a declarat Marius Iancu.

Tocmai patronii datornici nu vor să se introducă această măsură, arată deputatul de Olt.

„Este normal ca un patron care nu plăteşte contribuţiile celor care muncesc pentru el şi îi supune pe angajaţi riscului de a nu beneficia de servicii medicale şi spitalizare, în caz de nevoie sau de pensie, la bătrâneţe, să îi manipuleze pe români? PSD şi-a asumat implementarea unor măsuri benefice pentru români, iar cei care se opun au alte interese”,
a conchis Marius Iancu.