În ţesutul cerebral rămân cantităţi de gadoliniu după utilizarea substanţelor de contrast. Radiologii slătineni, precauţi atunci când efectuează RMN

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a emis o informare prin care confirmă că în ţesutul cerebral se acumulează cantităţi mici de gadoliniu după utilizarea substanţelor de contrast atunci când este efectuat un RMN. Radiologii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina spun că introduc cu prudenţă substanţa de contrast, pentru că ţin tot timpul cont de raportul risc-beneficiu. Totodată, aceştia recomandă ca astfel de investigaţii să fie făcute strict la recomandarea medicilor specialişti şi nu pentru că pacientul consideră că ar avea nevoie.

În urma unei analize efectuate de către Agenţia Europeană a Medicamentului s-a descoperit că în ţesutul cerebral se acumulează cantităţi mici de gadoliniu după utilizarea substanţelor de contrast folosite la efectuarea investigaţiilor de tipul RMN.

Deşi nu există dovezi privind afectarea pacienţilor ca urmare a acumulării de gadoliniu în creier, pentru că nu se cunosc riscurile pe termen lung, Agenţia Europeană a suspendat autorizaţia de punere pe piaţă pentru substanţele de contrast cu ligand liniar şi administrare intravenoasă. Rămân însă disponibile alte substanţe de contrast ce pot fi folosite în astfel de investigaţii medicale de ultimă generaţie.

Şeful Laboratorului de Radiologie şi Imagistică Medicală, medicul Anca Iordache, a precizat că oricum radiologii manifestau precauţie la introducerea substanţelor de contrast şi ţin tot timpul cont de raportul risc-beneficiu.

Totodată, medicul slătinean a precizat că astfel de investigaţii imagistice sunt făcute doar în baza unor recomandări şi nu pentru că pacientul consideră că ar avea nevoie.

„Puţini pacienţi au indicaţie să facă RMN cu substanţă de contrast, majorittatea fac fără. Sunt tot felul de studii privind riscurile la care se spun pacienţii care efectuează astfel de investigaţii cu substanţe de contrast, însă nu sunt finalizate. Se pare că o canitate mică de gadoliniu s-ar depune în creier, dar nu avem un studiu finalizat. Este nevoie de precauţie atunci când se recomandă RMN cu substanţă de contrast. Radiologul este cel care decide dacă este cazul să introducă şi substanţă de contrast, în funcţie de leziunile descoperite. Ţinem tot timpul cont de raportul risc-beneficiu. Trebuie ştiut că astfel de investigaţii se fac doar în baza unei recomandări din partea unui medic. Chiar dacă pacientul plăteşte tomograful sau RMN-ul, el tot trebuie să vină cu trimitere”, a spus medicul Anca Iordache.