FOTO. Înapoi la cursuri. Elevii olteni, emoţii pentru revenirea la şcoală

Elevii olteni au revenit la cursuri, luni, revederea cu colegii şi profesorii fiind plină de emoţie. Pentru aproape 3.000 de elevi de la clasa pregătitoare a fost prima întâlnire cu şcoala.

Pe lângă părinţi şi profesori, la ceremonia de deschidere a şcolii au fost prezente şi oficialităţile locale şi judeţene, printre care primarul Slatinei, Emil Moţ, deputatul Marius Iancu sau inspectorul şcolar general Adrian Bărbulete.

„Anul acesta este deosebit din două motive: oraşul nostru sărbătoreşte 650 de ani de atestare documentară şi România sărbătoreşte 100 de ani de la Marea Unire. Dragi elevi, atunci când vă veţi duce în sălile de clasă veţi găsi două simboluri ale ţării noastre: drapelul şi stema naţională. Dragilor, haideţi să învăţăm să ne iubim între noi, să învăţăm să fim din nou români, să iubim România. Vă urez la mulţi ani pentru că sunteţi slătineni, în primul rând, şi pentru că sunteţi români, în al doilea rând. Mult succes în noul an şcolar”, a declarat primarul Slatinei.

La rândul său, Adrian Bărbulete a ţinut să le împărtăşească elevilor emoţiile primei zile de şcoală.

„Suntem la un moment festiv, debutul unui an şcolar, care este şi pragul unui nou început. Este, de asemenea, ocazia de a rememora emoţia din prima zi de şcoală a fiecăruia dintre noi. Dragi elevi, am convingerea că veţi beneficia de educaţie de calitate, într-o instituţie de învăţământ în care veţi dobândi o temeinică pregătire bazată pe conştiinciozitate şi profesionalism şi care vă poate pune în valoare calităţile, vă poate face încrezători în forţele voastre. Vă doresc să aveţi parte, în aceşti ani frumoşi petrecuţi pe băncile şcolii, de bucurii şi succese redutabile. Să nu uitaţi că, la vârsta voastră, se formează marile caractere, se conturează nobile idealuri şi aspiraţii care trebuie să devină realitate prin studiu, printr-o voinţă puternică”
, a declarat Bărbulete.

Cursurile anului şcolar 2018-2019 sunt structurate pe două semestre: semestrul I va începe pe 10 septembrie 2018 şi se va încheia pe 1 februarie 2019, iar cel de-al doilea, pe 11 februarie 2019 şi se va încheia pe 14 iunie 2019.

În ceea ce priveşte vacanţele, acestea se vor desfăşura astfel: de pe 22 decembrie 2018 -13 ianuarie 2019 va fi vacanţa de iarnă, de pe 2 februarie 2019 - 10 februarie 2019 va fi vacanţa intersemestrială, urmând ca în perioada 20 aprilie 2019 - 5 mai 2019 să fie vacanţa de primăvară.

Clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 27 octombrie - 4 noiembrie 2018. Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în data de 31 mai 2019, iar pentru clasele de a VIII-a, în data de 7 iunie 2019.

Programul naţional „Şcoala altfel” va avea o durată de 5 zile consecutive în timpul anului şcolar şi se va derula în perioada 1 octombrie 2018 - 31 mai 2019, pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolii.

Examenele semestriale vor avea loc, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare, cu cel putin trei săptămâni înainte de finalul semestrului. Etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare se organizează, în general, în perioada vacanţei de primavară, potrivit unui calendar specific.