Încă o suspiciune de pestă porcină, la Rusăneşti. Ciobanul în gospodăria căruia s-a confirmat focarul de pestă i-a dat şi fratelui un porc

Localnicii din Rusăneşti sunt în alertă şi au început să-şi taie suinele, după ce în comuna lor a fost confirmat primul focar de pestă porcină de la nivelul judeţului. Aceştia speră ca focarul să nu se extindă, mai ales că propriatarul porcului mort de pestă porcină a dat unul şi fratelului. Medicii au prelvat probe şi de la acest porc.

Un cioban din Rusăneşti a avut trei porci în gospodărie. Unul l-a tăiat, unul de 11 luni l-a găsit mort, iar pe altul i l-a dat fratelului. Pentru porcul mort, ciobanul a anuţat medicul veterinar din comună, care la rândul lui a informat DSVSA Olt. Miercuri, specialiştii DSVSA au prelevat probe de la porcul mort, iar joi s-a confirmat suspiciunea de pestă porcină africană. Proba a fost trimisă la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti pentru confirmarea finală, un rezultat fiind aşteptat în cursul zilei.

Primarul din Rusăneşti, Alexandru Chirea, a precizat că ciobanul a mers cu câinii în pădure ca să-şi ia lemne, aşa ar fi ajuns virusul în gospodăria sa. Noua suspiciune ar fi în gospodăria fratelui.

„Noi ne-am obişnuit cu ideea, pentru că focarul a fost peste Olt, în Teleorman, în pădure. Avem o singură intrare peste Olt, avem ciobani acolo care s-au dus în pădure după lemne cu câinii. Posibil ca ei să fi venit cu virusul. Doar la acest cioban în gospodărie s-a descoperit virusul. El a avut trei porci, unul a murit, unul l-a tăiat şi unul i l-a dat fratelui. Aici este problema. Am izolat şi gospodăria, am dezinfectat, am luat probe şi de la frate, probabil că şi al lui este bolnav, au stat cu toţii la un loc. Bine că nu mai au alţi porci”, a spus primarul.

Acesta spune că unii localnici şi-au tăiat porcii de cum a apărut focarul în Teleorman, dar pe raza localităţii tot mai sunt cinci sute de suine.

„S-a cam tăiat ce a fost de tăiat, atunci când a apărut focarul în Teleorman. Acum i-am convins să nu îi mai taie, că nu o să-i ridice, numai dacă se extinde.  Are omul un porc acolo, şi-l taie, nu este ceva de speriat momentan. Tot mai avem patru-cinci sute de porci în comună, în afară de ce s-a tăiat. Am dezinfectat, am pus filtru acolo, s-au luat probe, se pun filtre mobile la intrare, la ieşire din localitate. Sperăm că totul va fi ţinut sub control. Problema mare este la intrarea pe pod dinspre Teleorman, acolo în pădure sunt mii de porci mistreţi, sunt foarte mulţi morţi. Sunt sute de hectare de pădure, iar oamenii merg după lemne. Este un filtru cu doi poliţişti, dar nu este filtru pus cu dezinfectant şi vă daţi seama că se poate lua şi pe roţi”, a conchis primarul.