Încep lucrările de restaurare a monumentului istoric Casa Fântâneanu. Zece milioane de lei, investiţi pentru redarea frumuseţii de odinioară

Restaurarea Casei Fântâneanu, clădire emblematică a municipiului Slatina, începe luna aceasta. Lucrările sunt posibile graţie unui proiect cu fonduri europene accesat de Consiliul Judeţean Olt, în parteneriat cu Episcopia Slatinei şi Romanaţilor.

Fiind o clădire de patrimoniu, a fost nevoie de o serie de expertize tehnice de specialitate, murale, de pictură, înainte de realizarea proiectului tehnic şi, implicit, de începere a lucrărilor. Ca element de noutate, obiectivul va beneficia şi de un tur tridimensional, pe un site dedicat.

În valoare aproximativ două milioane euro, proiectul este finanţat în cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 - Îmbunătățirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 - Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

Finanţarea a fost accesată de Consiliul Judeţean Olt, în parteneriat Episcopia Slatinei şi Romanaţilor.

Casa Fântâneanu a fost construită în prima jumătate a secolului XIX şi a aparţinut familiei cu acelaşi nume din Slatina, ai cărei membri au deţinut importante funcţii în viaţa publică a oraşului. Stăpânind numeroase proprietăţi, între care în judeţul Olt moşiile Perieţi, Stoicăneşti şi Făgeţelu, boierii Fântâneni se înscriu la loc de cinste între boierii filantropi ai Oltului. Casa Fântâneanu, devenită Azilul „Elena Fântâneanu”, arată viaţa şi gustul pentru frumos al acestei familii.

De-a lungul anilor, imobilul-monument istoric a servit drept sedii pentru Prefectura Judeţului Olt sau Direcţia Agricolă.