Încurcături CAS Olt - pneumologi. Bolnavii cu Tuberculoză, trimişi întâi la casierie, apoi le sunt eliberate documentele pentru iniţierea tratamentului

Medicul Alin Rusu s-a plâns că mulţi bolnavi de Tuberculoză nu pot fi incluşi în PNS pentru a fi trataţi, pentru că, în multe situaţii, CAS Olt nu eliberează documentele necesare, trimiţând pacientul întâi la casierie. De vină pentru această situaţie ar fi două articole contradictorii din lege.

Pneumologii de la Spitalul Slatina sunt puşi de foarte multe ori în încurcătură atunci când încearcă să trateze bolnavii de Tuberculoză, mulţi neasiguraţi. 


Pentru ca bolnavul să poată fi inclus în Programul Naţional de Sănătate pentru Tuberculoză, medicii au nevoie de un acord din partea CAS Olt. 


Şeful Secţiei de Pneumologie Scorniceşti, medicul Alin Rusu, a precizat că pacientul care nu a cotizat niciodată primeşte imediat hârtia, în schimb, cel care are o întrerupere de câteva luni este pus să plătească din urmă, fiind practic condiţionată iniţierea tratamentului cu plata asigurării medicale. 


„Obţinem greu de la CAS Olt, uneori obţinem, alteori nu, asigurarea pe Program Naţional de Sănătate (PNS). În Olt, este o situaţie aberantă. Fiecare casă are particularităţile ei, legea este interpretată diferit. Adică, un pacient care nu a obţinut niciodată un venit şi se îmbolnăveşte de Tuberculoză, vine la noi şi-l trimitem la CAS Olt, unde i se eliberează hârtia că este asigurat prin PNS. Pe de altă parte, dacă trimitem la CAS Olt un pacient care a lucrat, dar are o întrerupere de câteva luni, un an, intră în şomaj care se termină şi acesta, se duce la CAS Olt ca să ceară hârtia de asigurat pe PNS. La ghişeu i se spune că nu a mai cotizat cu nimic şi îi cer banii cu şase luni în urmă. Cei de la CAS Olt nu dau tuturor pacienţilor aceste hârtii. Este o metodă de constrângere, iar legea este interpretativă, sunt două articole care se bat cap de cap. În Argeş, toţi pacienţii cu Tuberculoză sunt prinşi în PNS”, a spus medicul Alin Rusu.


Preşedintele CAS Olt, Florin Ciocan, a precizat că pacientul cu Tuberculoză este doar înştiinţat de plata restantă pe care o are de făcut şi nu îi este condiţionată eliberarea hârtiei cu achitarea sumei respective. 


„Pacienţii care ajung la ghişeul CAS Olt sunt înştiinţaţi că au, din spate, de plătit, dar nu este condiţionată acordarea serviciilor medicale privind tratamentul TBC. Li se eliberează toate documentele, doar că li se spune că în baza noastră de date figurează, la momentul respectiv, cu o restanţă din spate, perioadă în care nu a plătit asigurarea de sănătate. Celuilalt pacient, care nu a cotizat niciodată, nu i se spune nimic. Este o situaţie neobişnuită, pentru că pacientul care a plătit câţiva ani şi are şapte luni pauză este pus să plătească. Cel care nu a plăti niciodată, nici nu a beneficiat de servicii medicale niciodată. Dacă beneficia, trebuia şi el să plătească”, a spus Florin Ciocan.   


Tratament gratuit pentru tuberculoză, nu şi spitalizare


Pneumologul Alin Rusu spune că, deşi tratamentul pentru Tuberculoză este gratuit, pacientul nu poate beneficia şi de spitalizare dacă nu este asigurat.


„Pacientul nu are din ce să plătească. Nu vor să-i dea acea hârtie ca să fie introdus în PNS. Unii nu îi dau sau mă trezesc că îi dau pe 30 de zile şi i se spune că dat viitoare să vină cu banii, că nu mai primeşte hârtia. Eu am o marjă de 30 de zile în care îl pot negativiza pentru Tuberculoză. Tratamentul pentru Tuberculoză este gratuit, dar nu şi spitalizarea. Tratamentul se poate face şi ambulatoriu, însă pacientul care vine în stadii avansate are nevoie de internare”, a adăugat Rusu. 


Grav este că pacientul diagnosticat cu Tuberculoză poate transmite bacilul Koch chiar şi două săptămâni de la iniţierea tratamentului. Trimis acasă, bolnavul poate răspândi bacteria.