Infectaţii cu HIV pot face puşcărie, dacă îmbolnăvesc pe cineva cu bună ştiinţă. Medic: „Avem şi cazuri complicate, în care nici măcar soţia nu ştie despre boala soţului”

243 de olteni sunt diagnosticaţi cu HIV. Pentru că sunt în continuare stigmatizaţi de prieteni sau comunitatea în care trăiesc, mulţi bolnavi nu se mai prezintă la medic pentru tratament. Aceştia pot răspândi cu uşurinţă boala partenerilor lor, mai ales că unii dintre pacienţii olteni cu HIV sunt homosexuali. Alţii sunt oameni cu stare, care s-au îmbolnăvit în urma unor accidente. Medicii infecţionişti de la Spitalul Slatina spun că pacienţii cu HIV riscă dosar penal pentru infectarea altora cu bună ştiinţă.

Medicii de pe Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina au în evidenţă 243 de pacienţi infectaţi cu HIV. Şase sunt cazuri noi, diagnosticate în acest an, iar patru pacienţi aflaţi sub tratament sunt copii.

Şeful Secţiei de Boli Infecţioase de la spitalul din Slatina, medicul Nicoleta Udrea, a precizat că foarte mulţi pacienţi au şi boli asociate.

„În acest an, avem în evidenţă 243 de pacienţi cu infecţie HIV. Din ianuarie şi până acum, avem şase cazuri nou diagnosticate. Noi, pe secţie, facem teste rapide. Dacă acest test iese pozitiv, trebuie să-l confirmăm cu teste de laborator. Astfel, trimitem o probă de sânge la DSP Olt, ei lucrează testul. Dacă din nou iese pozitiv, infecţia este confirmată, iar pacientul intră obligatoriu pe tratament. Apoi, noi trebuie să facem o stadializare exactă a bolii. Trebuie să spunem că este infecţie cu HIV, categoria A, B sau C, iar pentru fiecare există numere ataşate. De exemplu, un bolnav cu HIV, care are şi tuberculoză, intră la categoria C. Un pacient cu C3 este cel mai grav. Foarte mulţi dintre pacienţii noştri au categoria C, pentru că sunt din cei infestaţi înainte de 1989 şi sunt netrataţi, nu au mai venit. Din cei 243 de pacienţi, aproximativ 50 au hepatită cronică, fără o etiologie virală. Avem mulţi cu tuberculoză, care au dezvoltat rezistenţă la medicamente. Avem un pacient intrenat la Bucureşti, care nu răspunde la tratament. În funcţie de bolile asociate, pacientul primeşte tratamentul, chiar dacă este asimptomatic”,
a spus Udrea.

Medicul slătinean spune că mulţi dintre pacienţi au risc de a dezvolta boli asociate, pentru că au un comportament la risc.

„Aceşti pacienţi au risc crescut de a face boli asociate, pentru că o parte din bolnavi sunt homosexuali, este un comportament la risc, pentru că ei îşi schimbă partenerii, cu cât ai mai mulţi, cu atât creşte riscul să iei mai multe boli. Un partener are sifilis, următorul are hepatită B, iar următorul hepatită C. Pacientul le poate lua pe toate şi le poate transmite mai departe. Din cauza numărului mare de parteneri, au risc mare de a face pneumonii atipice. Infecţia HIV paralizează sistemul imunitar şi atunci fac mai uşor tuberculoză, limfoame, leucemii”, a adăugat Nicoleta Udrea.

Mulţi pacienţi nu îşi iau tratamentele


Deşi tratamentele sunt gratuite, iar statul cheltuie pentru un singur pacient lunar câte 3.000-4.000 lei, medicaţia ajungând chiar şi la peste 10.000 de lei, mulţi bolnavi nu vin să se trateze. Medicul Nicoleta Udrea spune că mai sunt pacienţi care vin şi ridică pilulele, dar le aruncă. De foarte multe ori, medicul face anchetă să vadă dacă pacientul şi-a luat sau nu tratamentul.

„Bolnavul are dreptul să-şi ia sau nu tratamentul. Nu îl poţi obliga. Mai grav, sunt bolnavi care îşi ridică schema de tratament şi nu iau pilulele. De multe ori, când vine bolnavul la noi, noi nu mai facem medicină, ci un fel de poliţie. El are de luat trei pastile de culori diferite: albastră, roz şi galbenă. Îi întrebăm de câte ori pe zi ia pastila roz. Şi el întreabă ce pastilă roz!? Atunci este clar că el nu le ia”, a declarat Nicoleta Udrea.

Nu mai calcă pe la doctor de ruşine


După ce sunt diagnosticaţi, mulţi pacienţi nu mai calcă pe la medicul infecţionist. Mulţi se tem ca prietenii, comunitatea în care trăiesc să nu afle despre boala lor.

„Sunt pacienţi care nu vin de ruşine. Secţia de Boli Infecţioase are din start o bulină neagră. Ce poate fi la Infecţioase, hepatită, HIV... Pacienţii nu vin pentru că se întâlnesc cu vecina, dacă îl vede şi a doua oră este deja suspect. Nu mai zic că mai vin şi se interesează despre pacienţi. Eu nu am voie să spun ce diagnostic are pacientul. Dacă eu mă întâlnesc acum cu mama mea, cu prietena mea şi mă întreabă despre un pacient, îi spun că nu îi pot divulga nimic”, a adăugat medicul.

O pacientă dintr-o comună din judeţ nu se prezintă la medic pentru tratament de ruşinea satului.

„Anul trecut, o pacientă cu HIV, pe care nu o văzusem niciodată, a născut. Lucram de trei ani aici şi eu nu o văzusem niciodată. Are trei copii şi când l-a născut pe al patrulea, l-am testat şi a ieşit negativ. Am rugat-o să vină să-şi facă tratamentul... De la depistare, ea nu a mai trecut, pentru că i-a fost ruşine că o să afle lumea în sat. Nu a venit nici până în ziua de astăzi. O altă pacientă nu a fost văzută de medicul de la Craiova de zece ani. Eu nu pot să-i bag medicamentele pe gât, pot doar să o consiliez, să-i dau motive să le ia. Eu o investighez, mă duc la Ginecologie cu ea, o întreb câţi parteneri a avut, dacă i-a făcut cineva injecţii, dacă s-a înţepat”, a adăugat medicul infecţionist.

Dosar penal pentru infectarea cu bună ştiinţă

Şefa de la Infecţioase spune că pacientul poate să facă puşcărie, dacă a infectat cu bună ştiinţă pe cineva cu HIV.

„Pacientul poate să răspundă penal, să facă puşcărie, dacă a îmbolnăvit pe cineva cu infecţie HIV, el ştiind diagnosticul. Când îi luăm în evidenţă noi îi anunţăm ce trebuie să facă. Noi le spunem să se protejeze, să folosească prezervativul. Acum îi punem să şi semeneze formulare că ştiu despre boala pe care o au. Noi îi testăm să vedem dacă îşi iau tratametele. Virusul rămâne, dar trebuie să fie la un nivel foarte mic. De fapt, încărcătura virală rămâne mică atât timp cât îşi face tratamentul”, a spus medicul slătinean.

Cazuri în care nici soţia nu ştie că soţul are HIV

Lucrurile se complică atunci când, într-un cuplu, unul din parteneri este diagnosticat cu HIV. Medicul de la Spitalul Slatina spune că are pacienţi diagnosticaţi care nu şi-au anunţat soţia despre boala descoperită. Sunt situaţii delicate, pentru că partenerul diagnosticat poate fi acuzat şi de infidelitate. În lipsa transfuziilor de sânge sau a altor tratamente injectabile, singura cale de transmitere a infecţiei rămâne cea sexuală.

„Sunt cazuri complicate, în care familia nu ştie. Avem astfel de cazuri. Nici măcar soţia nu ştie despre boala soţului. Noi îi consiliem pe pacienţi în aşa mod  încât să accepte şi să-i spună. Este foarte greu! De exemplu, noi am diagnosticat soţia, îi punem tratament, o urmărim. Următorul stadiu este să-i testez partenerul, să-i testez copiii. Avem cupluri diagnosticate, el stadiul C, ea A, este evident că el a îmbolnăvit-o pe ea”, a spus Udrea.

Spitalul Slatina nu are sincope în aprovizionarea cu tratamente pentru bolnavii cu HIV.