Întărirea direcţiilor de sănătate, în contextul COVID-19. „Rolul lor a scăzut foarte mult, nu mai au nicio importanţă”

La audierile de săptămâna trecută, senatorul Renică Diaconescu i-a cerut lucruri concrete ministrului Sănătăţii, mai ales în contextul extinderii coronavirusului şi iminenţei declanşării unei pandemii la nivel naţional. Astfel, medicul slătinean i-a cerut ministrului întărirea direcţiilor de sănătate publică.

Vicepreşedinte al Comisiei pentru Sănătate Publică din Senatul României, medicul neurolog Renică Diaconescu i-a cerut ministrului Sănătăţii să intervină pentru buna funcţionare a direcţiilor de sănătate din teritoriu, care, spune acesta, au puteri din ce în ce mai scăzute.

În contextul cazurilor de coronavirus din România, deja şapte persoane fiind testate pozitiv la COVID-19 şi alte mii izolate la domiciliu, dar fără forme de boală, direcţiile de sănătate publică trebuie să gestioneze cât mai bine situaţia.

„Ministrul va trebui să dea un procent de sporuri de periculozitate pentru oamenii de la Direcţiile de Sănătate Publică, care vor intra în focare, epidemiologii, care şi aşa acum nişte salarii foarte mici. Să crească numărul de medici în direcţiile sanitare pentru că numărul lor a scăzut, din cauza faptului ca sunt consideraţi funcţionari publici mulţi dintre ei au plecat şi nu au fost înlocuiţi de alţi medici, iar posturile fie au rămas vacante, fie s-au transformat în alte posturi. Preponderent, în direcţiile sanitare trebuie să fie medici, pentru că până la urmă ele sunt mâna prelungită a ministrului Sănătăţii, prin care are feed-back din teritoriu şi pune în aplicare dispoziţiile date. Rolul direcţiilor sanitare a scăzut foarte mult, nu mai au nicio importanţă, nu mai pot controla nimic”,
a declarat senatorul Renică Diaconescu.

Potrivit datelor de joi dimineaţă, la nivelul judeţului Olt erau 263 de persone izolate la domiciliu, iar alte 21 au ieşit din perioad de izolare, fără a prezenta semne de boală.