Investigaţie în premieră pentru radiologii de la Spitalul Slatina. Puncţie pleurală sub ghidaj imagistic

Provocaţi de chirurgi, radiologii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina efectuează investigaţii tot mai complexe. Multe sunt făcute în premieră şi ajută la stabilirea unui diagnostic precis. Un pacient internat de medicul Angelica Nica la Compartimentul de Chirurgie Toracică din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina avea nevoie de o puncţie pleurală pentru stabilirea unui diagnostic. Pentru acest lucru, radiologii slătineni au efectuat o investigaţie în premieră.

Şefa Laboratorului de Radiologie şi Imagistică Medicală din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, medicul Anca Iordache, spune că, deşi radioscopia pulmonară este o investigaţie care se efectuează de mult timp în unitatea medicală slătineană, noutatea a constat în faptul că s-a efectuat un ghidaj radioscopic în vederea realizării unui puncţii pleurale.

„Săptămâna trecută, am făcut împreună cu medicul Angelica Nica, de la Chirurgie Toracică, o radioscopie pulmonară, de fapt un ghidaj. Era vorba de un pacient care avea o pleurezie închistată bilaterală, era mai greu accesibilă. Ca şi investigaţie, făcuse un computer tomograf, iar doctorul a încercat să-i facă o puncţie, însă nu a reuşit. Ca pacientul să nu mai fie traumatizat, am realizat împreună această radioscopie pulmonară, ghidând locul unde era lichidul, cu ajutorul unui obiect opac. Am vizualizat colecţiile pleurale, pacientul stând în picioare, fără să mai fie culcat pe spate ca la CT. Astfel, am reuşit să reperăm locul unde este lichidul şi s-a putut face puncţia. Medicul Angelica Nica a reuşit astfel să scoată 60 de mililitri de lichid pe care l-a trimis la Laboratoul de Antomie Patologică. Este o procedură în premieră. Am făcut radioscopii pulmonare, dar fără să fie ghidate în vederea unei puncţii. Ne străduim să obţinem cele mai bune rezultate cu ajutorul aparaturii de care dispunem”, a spus medicul Anca Iordache.