La IPJ Olt, un psiholog evaluează peste o mie de poliţişti

Un singur ofiţer psiholog lucrează în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt, având ca misiune evaluarea psihologică a peste o mie de ofiţeri şi agenţi.

Potrivit IPJ Olt, care a răspuns unei solicitări a publicaţiei Gazeta Nouă, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Olt își desfășoară activitatea un ofițer psiholog şi nu mai puţin de 179 ofițeri și 825 de agenți.

Aceştia sunt evaluaţi, potrivit sursei citate, în conformitate cu prevederile art. 10-23 din Ordinul MAI nr. 23/2015 privind activitatea de psihologie în Ministerul Afacerilor Interne.

„Evaluarea psihologică periodică, pentru supravegherea sănătății lucrătorilor, are rol profilactic și se realizează în raport cu riscurile în muncă, în cadrul asistenței psihologice”,
se arată în răspunsul citat.

Evaluarea psihologică periodică se realizează la intervalele de timp indicate de medicul de medicina muncii, în cazul personalului prevăzut de legislația privind supravegherea sănătății lucrătorilor. De asemenea, evaluarea se face şi anual pentru personalul conducătorii de autovehicule cu atestat profesional, precum si pentru elevii și studenții din instituțiile de învăţământ ale MAI.

Evaluare psihologică se realizează şi în următoarele cazuri: îndeplinirea funcţiilor didactice, cu excepţia celor din învățământul superior; desfășurarea de activități cu cifru; autorizarea ca artificieri și pirotehniști;  atestarea ca instructori în poligonul de tragere; executarea de acțiuni și intervenții speciale, precum și a altor activități care expun personalul implicat în desfășurarea lor la riscuri psihosociale; atestarea personalului care urmează să încadreze posturile de specialitate din categoria personalului navigant; atestarea ca instructori și evaluatori ai conducătorilor auto; la 3 ani pentru personalul care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, poartă permanent armament și muniție; la cinci ani pentru celelalte categorii de personal.

Totodată, la reluarea activității, personalul se evaluează psihologic, la indicația medicului de medicina muncii, în cadrul asistenței psihologice, după o întrerupere a activității de minimum 90 de zile pentru motive medicale sau de minimum şase luni pentru orice alte motive.