Comunitate

2017-02-10, 12:53:42

Lebăda găsită moartă la Podul Olt nu avea aviară. Specialiştii DSVSA Olt rămân în continuare în alertă

După ce în Capitală mai mulţi pescăruşi au murit din cauza gripei aviare, reprezentanţii DSVSA Olt rămân în alertă pentru a preveni apariţia unor focare. Între timp, probele recoltate de la lebăda găsită moartă săptămâna trecută au fost analizate de specialiştii Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti, rezultatul fiind unul negativ.

Reprezentanţii ISU Olt au dat, săptămâna trecută, alerta, anunţând reprezentanţii DSVSA Olt după ce au găsit o lebădă moartă chiar în apropierea Podului Olt.

Medicul din cadrul DSVSA Olt, Venera Popa, a declarat că probele prelevate de la lebăda moartă au fost negative la gripa aviară. 

„Nu avem probleme momentan la nivelul judeţului. Am avut o lebădă moartă, săptămâna trecută. S-a primit o solicitare din partea ISU Olt, iar o echipă de medici veterinari de la Serviciul de Control Oficial Sănătate Animală din cadrul DSVSA Olt a prelevat cadavrul din zona Podul Olt. Tot pe 3 februarie au fost expediate probele de organe şi ţesuturi prelevate de la cadavrul lebedei către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti, laboratorul naţional de referinţă, conform programului de supraveghere, şi s-au solicitat investigaţii pentru influenţa aviară. Rezultatul buletinului a fost negativ pentru gripa aviară, pentru subtipurile relevante H5, H7N1”, a spus Venera Popa.

Deşi specialiştii au exclus influenţa aviară la lebădă, reprezentanţii DSVSA Olt rămân vigilenţi. 

„Supraveghem şi monitorizăm toate localităţile din judeţ. Oamenii trebuie să fie vigilenţi şi în gospodării, trebuie să ţină păsările închise, la fel şi exploataţiile comerciale. Ţinând cont că în Capitală sunt în stare de alertă şi noi supraveghem şi monitorizăm întreg judeţul”, a adăugat medicul de la DSVSA Olt. 

Comentarii

Redacţia

2017-02-10 12:53:42

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro