Politică

2018-07-20, 13:35:55

Legea muntelui, susţinută de deputatul Dan Ciocan, a fost promulgată

Lege pentru aprobarea Programului de încurajare a investiţiilor din zona montană, susţinută de deputatul oltean Dan Ciocan, a fost promulgată joi de preşedintele Klaus Iohannis.

În Programul de încurajare a investiţiilro în zona montană este prevăzută alocarea, în următorii 10 ani, a unui miliard de euro din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și din alte surse

Dan Ciocan a explicat că cei aflați la munte au nevoie de susținere de la stat, pentru că sunt dezavantajați față de cei din ale zone. Prin această lege familiile tinere de agricultori de la munte, care au minimum cinci vite mari vor fi scutite de impozitul agricol și de impozitul pe venitul realizat din agricultură în primii cinci ani de la înființarea gospodăriei, iar apoi vor plăti doar jumătate. Copiii tinerilor vor avea asigurată educația. În satele unde există cel puțin trei copii școlarizabili va fi organizat învățământ primar, iar instruirea practică a elevilor va fi organizată în ferme pedagogice atestate pe lângă gimnazii, subvenționate de statul român. Adulților le va fi asigurată pregătirea profesională ca fermieri în zone montane, sau în alte meserii specifice.

Legea mai prevede, printre altele, interdicții la colectarea apelor de munte pentru microhidrocentrale dacă nu sunt asigurate necesarul de apă pentru animale domestice și sălbatice și nu sunt obținute avizele de la direcțiile de agricultură și cele silvice județene.

Legea muntelui va asigura condițiile pentru cei care locuiesc sau vor să se stabilească în zona montană. Statul își ia obligația de a oferi facilități necesare pentru activități economice specifice, școlarizare, amenajarea teritoriului, etc, respectând gestionarea durabilă a ecosistemului natural al muntelui.

Comentarii

Redacţia

2018-07-20 13:35:55

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...