Legea vaccinării, gata de adoptare. Senatorul Renică Diaconescu: „Noi, grupul PSD, am cerut să mergem pe prevenţie, apoi să trecem la amenzi”

Vicepreşedintele Comisiei pentru Sănătate din Senatul României, neurologul Renică Diaconescu, spune că Legea Vaccinării a trecut de Comisia de Sănătate, urmând să fie votată. Senatorul spune că au fost aduse mai multe modificări, grupul PSD mergând pe prevenţie, pe consilierea părintelui, atenţionarea lui despre pericolele refuzării vaccinării, urmând ca în ultimă instanţă acesta să fie amendat.

Comisia pentru Sănătate Publică din cadrul Senatului României a adus modificări Legii vaccinării, un act normativ despre care s-a vorbit mult în ultima perioadă, care a împărţit opinia publică în două tabere, cei pro vaccinări şi cei împotriva administrării serului.

Vicepreşedintele Comisiei pentru Sănătate din Senatul României, neurologul Renică Diaconescu, spune că Legea vaccinării a trecut de Comisia de Sănătate, urmând să fie votată. Au fost aduse foarte multe modificări, fiind înfiinţată o Comisiei la nivel naţional, care va centraliza toate sesizările venite de la părinţi.

„Legea vaccinării este gata, a trecut prin Comisia de Sănătate, am luat-o punct cu punct, am făcut foarte multe modificări. A fost nevoie ca această Lege să fie dezbătută. Mulţi oameni cred că vaccinul dăunează copiilor şi am mers pe ideea că trebuie dezbătută ca să evităm orice problemă ce ar putea duce la agravarea stării pacientului. În primul rând, cerem înfiinţarea unei comisii care să verifice calitatea vaccinului care intră în ţară. Va fi şi o comisie  care va analiza orice sesizare a părintelui care se va plânge de reacţiile suferite de copilul său în urma administrării vaccinului. Toate aceste date vor fi colectate la nivelul Ministerului Sănătăţii şi DSP-urilor”,
a spus neurologul Renică Diaconescu.

Senatorul de Olt spune că legea se vrea una de prevenţie, iar părintele care nu este hotărât să-şi vaccineze copilul va fi consiliat, atenţionat, urmând ca în ultimă instanţă să fie aplicate amenzi.

„Forma venită de la Ministerul Sănătăţii era foarte dură, în sensul că erau nişte amenzi drastice. Noi, Comisia de Sănătate, şi mai ales grupul PSD, am cerut să mergem pe prevenţie, adică să atenţionăm aparţinătorul, să-l convingem de beneficiile vaccinării şi apoi să trecem la amenzi. După o lungă perioadă de discuţii şi negocieri cu aparţinătorii, târziu se vor aplica, gradual, amenzi”,
a adăugat Renică Diaconescu.

„Legea va rezolva şi stocul de vaccin”


Potrivit actului normativ, părinţii vor fi obligaţi să-şi vaccineze copiii, urmând ca Ministerul Sănătăţii să distribuie permanent dozele de vaccin, astfel încât să nu mai existe discontinuităţi în aprovizionarea cu serurile de imunizare.

„Era nevoie de o astfel de lege, mai ales că ea presupune un stoc de vaccin, Ministerul Sănătăţii să nu mai fie prins pe picior greşit. Eu zic că legea este bine lucrată, iar cei care sunt de bună credinţă vor înţelege că am făcut totul în beneficiul populaţiei. Vaccinarea este un subiect de interes naţional, iar copiii trebuie să fie imunizaţi. Sunt state în lume, cum ar fi cazul Croaţiei, unde s-a ajuns până la Curtea Constituţională, care a dat dreptul statului să acţioneze în numele copiilor. În Australia, dacă nu faci vaccinul, nu intri în colectivitate”,
a conchis medicul slătinean.
 
Marţi, a fost ultima discuţie în cadrul Comisiei de Sănătate pe tema acestei legi, urmând ca ea să fie supusă la vot săptămâna viitoare.