Legumele olteneşti, la preţuri derizorii. Samsarii, câştiguri mult peste cele ale producătorilor din judeţ

Legumicultorii olteni se plâng că preţurile la legume au scăzut drastic, în ultima perioadă. Astfel, un kilogram de vinete pleacă de la producători cu 50-70 de bani, la fel şi kilogramul de ardei gras. Cel mai rău au ieşit fermierii care au cultivat varză, preţul oferit producătorilor fiind de 20-30 de bani. În timp ce intermediarii înregistrează profituri mari, producătorii se resemnează în faţa dezastrului.

Fermierii din judeţ au ajuns să-şi vândă legumele pe nimic, mai ales în această perioadă când înregistrează un excedent de produse. În partea de sud a judeţului, producătorii vând un kilogram de vinete cu 50-70 de bani, pentru unul de tomate primesc 70 de bani - maximum un leu, iar pentru unul de ardei gras 50-80 de bani. Un preţ ruşinos are varza, pentru un kilogram fermierul primind 20-30 de bani.

Preluate de către comercianţi, aceste legume ajung în pieţe la un preţ de trei ori mai mare, iar profitul samsarilor este mult peste cel al producătorilor.

Viceprimarul de la Izbiceni, Florin Lazăr, a precizat că preţurile legumelor este foarte scăzut, în această perioadă, cererea fiind scăzută.

„Preţurile legumelor a scăzut foarte mult. În general, aşa scad pe timpul verii. De la oraşe pleacă foarte mulţi în concedii, iar cererea este foarte mică. Zilele acestea un kilogram de vinete a plecat de la producătorii din zonă şi cu un leu, dar a coborât şi chiar la 70 de bani”,
a spus vicele din Izbiceni.

Preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel, a precizat că se înregistrează această scădere a preţurilor şi din cauza dezorganizării fermierilor olteni.

„Aceste preţuri scăzute apar pentru că se cultivă în continuare haotic, fermierii nu sunt organizaţi în grupuri de producători. Mai mult de atât, există importuri de legume în această perioadă, iar producătorii sunt sufocaţi de samsarii de legume şi fructe, care deţin în continuare documente de producători şi vând nefiscalizat în pieţe. O parte dintre aceşti samsari au fost cândva fermieri. Aceştia au documentele de comercializare în regulă, dar au uitat să mai cultive”, a spus Ion Păunel.