Legumicultorii din Izbiceni au început semănatul roşiilor. Primele tomate olteneşti vor ajunge în pieţe la începutul lunii mai

Legumicultorii din Izbiceni au început deja să semene roşiile, plantele urmând ca, spre finalul lunii februarie, să ajungă în solariile încălzite. Fermierii din comuna olteană sunt printre primii din ţară la producţia de tomate, prima recoltă urmând să ajungă în pieţe la începutul lunii mai.

Fermierul Gelu Voinea, din Izbiceni, spune că prima producţie de roşii o va obţine la începutul lunii mai. Acesta nu s-a decis încă pe ce suprafaţă va planta roşii, fiind convins că şi în acest an tomatele vor avea un preţ mic.

„Eu voi semăna roşiile pe 29 decembrie, dar sunt persoane în comună care au semănat deja. Majoritatea au sisteme de încălzire în solarii, au investit în centrale, rezistenţe electrice. Noi plantăm la sfârşit de februarie, cei fără încălzire plantează undeva la jumătatea lunii martie. Au un decalaj de două-trei săptămâni. De la semănat până când sunt plantate, roşiile sunt ţinute în tocuri de semănat şi de repicat. Stau cam o lună în semănătură şi o lună şi ceva în repicătură. În acest spaţiu, toţi fermierii au o sursă de încălzire. Între 5 şi 10 mai o să am prima recoltă de roşii. Eu vreau să pun în acest an 20 sau 30 de ari. O să vedem. Anul trecut, preţurile au fost foarte mici, acum o să vedem cum împărţim culturile. Eu cred că şi în acest an se vor arunca tone de roşii sau piaţa se va bloca. Sunt foarte multe roşii pe piaţă, pentru că există acest Program de minimis. Din nou vom avea o producţie ridicată de roşii”, a spus Gelu Voinea.

Acesta a declarat că preferă să planteze soiuri de roşii gustoase şi nu rezistente, aşa cum îşi doresc reprezentanţii supermarketurilor. Acesta fiind şi principalul motiv pentru care roşiile legumicultorilor olteni nu prea ajung în marile lanţuri de magazine. 

„Principalul motiv pentru care roşiile noastre nu ajung în supermarket este că soiurile noastre nu rezistă atât de mult, nu sunt tratate pentru a se menţine. Am încercat să ducem roşiile în supermarket-uri, dar cei de acolo vor tomate care să reziste mult. Hibrizi olandezi sau alte naţii, dar nu au gustul pe care îl au cele cultivate de noi. Preferăm să avem roşii gustoase şi nu doar arătoase”,
a adăugat Gelu Voinea.

Fermierul oltean va mai planta în acest an, în afară de tomate, ardei gras şi kapia.