Legumicultorii olteni se pot înscrie în Programul Tomata, până pe 15 mai. Documentele se transmit prin poştă sau email

După o lungă aşteptare, guvernul a aprobat, săptămâna trecută, hotărârea privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate”, pentru anul 2020. DAJ Olt aşteaptă publicarea hotărârii în Monitorul Oficial, după care va proceda la primirea cererilor de înscriere.

Până pe data de 15 mai, legumicultorii pot trimite la Direcţia Judeţeană Agricolă Olt cererea de înscriere în program şi documentele aferente prin poştă, la adresa Strada Arcului, numărul 20, Slatina, judeţul Olt, sau email, dadr.ot@madr.ro.

În Programul Tomata se pot înscrie producătorii agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător, producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit OUG nr. 44/2008 şi producătorilor agricoli persoane juridice.

Pentru a fi eligibili la aplicarea schemei solicitanții trebuie să îndeplinească următoarele criterii cumulative: să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spaţii protejate de minimum 1.000 metri pătraţi, să obțină o producție de minimum trei kilograme tomate pe metrul pătrat, să fie înregistrați în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în spațiile protejate în anul de cerere, să dețină Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor completat începând cu data înființării culturii şi să facă dovada producției realizate prin documente justificative privind comercializarea producției
 
Verificările se efectuează la începutul rodirii și înainte de începerea recoltării în vederea evaluării producției. Valorificarea recoltei se face până la data de 15 iunie, inclusiv.

„Documentele justificative, respectiv bonul fiscal/ factura/ fila/ filele din carnetul de comercializare, care atestă comercializarea producției de tomate obținute din spațiile protejate, se depun la Direcțiile pentru Agricultură Județene până la data de 30 iunie 2020, inclusiv”, precizează Ministerul Agriculturii.

Anul trecut, peste 5.600 de legumicultori olteni au accesat Programul Tomata în cele două cucluri de producţie.