Lider Cartel Alfa Olt: „Sunt contactat de preoţi care îmi semnalează că se pune presiune pe ei să vândă lumânări sau vin. S-a format o clică patronată de părintele Sebastian”

Abuzurile şi modul în care episcopul Slatinei şi Romanaţilor Sebastian a transformat biserica într-un SRL au trecut de uşile închise ale lăcaşurilor pe care le patronează şi pot ajunge pe masa autorităţilor competente să ia măsuri. Preşedintele Cartel Alfa Olt, Cristel Ioţu, a declarat că a fost contactat de mai mulţi preoţi care i-au semnalat abuzurile pe care le îndură, arătând că şeful preoţilor din Olt are metode „care nu au legătură cu preoţia, care au legătură mai degrabă cu practicile clanurilor mafiote”.

Cristel Ioţu a declarat, pentru Gazeta Nouă, că de ceva timp este contactat de preoţi din judeţul Olt în contextul în care aceştia pot să se constituie în sindicate. Oamenii s-au plâns că, în loc să-şi desfăşoare activitatea duhovnicească, sunt presaţi să aducă profit Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor. În plus, preţul produselor vândute de oamenii bisericii este de până la trei ori mai mare decât cel de pe piaţa liberă.

„Au cerut sprijinul meu, în sensul că sunt unele probleme în ceea ce priveşte funcţionarea în mod legal a Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor. Una dintre problemele semnalate este presiunea care se pune pe preoţi de a aduce venituri cât mai multe Episcopiei prin vânzarea de lumânări. Practic, în unele cazuri, preoţii sunt obligaţi să aducă bani de acasă ca să poată să-şi plătească, lunar, cotele, în funcţie de numărul de familii din parohie. Este vorba despre o jumătate de kilogram per familie, per an. Or, să fim serioşi, nu ştiu câţi dintre noi, chiar dacă suntem creştin-ortodocşi, ardem atâtea lumânări, acasă. Vă daţi seama ce presiune este pe preoţi ca să vândă aceste lumânări şi vă daţi seama că sunt puşi în situaţia de a obliga, efectiv, familiile să cumpere această ceară”, a declarat Ioţu.

Poliţist de profesie, Cristel Ioţu se întreabă dacă „episcopul Slatinei este bişniţar, comerciant sau este duhovnic şi ar trebui să se ocupe de cele sfinte şi de Biserică?”.

„Sunt situaţii semnalate în care preoţii din parohie au cerut - unele sume sunt derizorii - un leu pentru anafură. Nu contează suma, dar ar trebui să se dea gratuit. Vinul se vinde cu 15 lei litrul, de cinci ori preţul pieţei, tot ca obligaţie instituită de Episcopie. Mai mult decât atât, s-a format o clică patronată de părintele Sebastian - n-aş vrea să denumesc grup infracţional, pentru că ar fi prea dur - care, prin inspectorii pe care îi are, nişte oameni de joasă speţă, care nu au legătură cu preoţia, care au legătură mai degrabă cu practicile clanurilor mafiote, fac presiuni asupra colegilor de a aduce bani la Episcopie, pe diferite căi. Probabil că aţi văzut ce «trăsnaie» le-a mai trecut prin cap, că s-au gândit să-şi facă ei firmă de pompe funebre, în condiţiile în care sunt atâtea firme. Episcopul Slatinei este bişniţar, comerciant sau este duhovnic şi ar trebui să se ocupe de cele sfinte şi de Biserică?”, a mai declarat preşedintele Cartel Alfa Olt.

Interzis la nunţi, în Săptămâna Luminată, doar pentru unii. Li s-a permis doar „locotenenţilor” lui Sebastian

Cristel Ioţu relatează că mulţi dintre preoţii din judeţ au fost ameninţaţi cu răspopirea dacă oficiază nunţi, în Săptămâna Luminată, prima de după Paște, în perioada 9 - 15 aprilie. Cu toate acestea, apropiaţii episcopului Sebastian şi-au văzut de treabă şi au oficiat slujbe de căsătorie, deşi chiar ei au fost cei care au anunţat că nu se fac derogări.

„Mai este o altă situaţie, care s-a lăsat chiar cu ameninţări şi cu probleme semnalate, în Săptămâna Luminată. La Sfântul Sinod se stabilesc perioadele în care nu se fac nunţi, perioadele de post şi aşa mai departe. Una dintre perioadele în care nu se fac nunţi este această săptămână. Săptămâna Luminată are şapte zile, că de aceea este săptămână, şi a căzut în acest an în perioada 9-15 aprilie. Acei domni inspectori despre care vorbeam mai devreme, căpitanii acestui domn episcop, s-au dus şi au spus colegilor să nu cumva să oficieze nunţi în această perioadă, pentru că îi va costa chiar sutana, adică vor fi nevoiţi să ia măsuri de excludere din rândurile bisericii. Ei bine, situaţia n-a fost chiar aşa. Lupul moralist, de fapt, şi am două exemple chiar cu doi astfel de inspectori, unul de la Coteana şi unul de la Slatina, care au oficiat nunţi”, a declarat Ioţu.

Sindicalistul a explicat că multe cupluri, deşi aveau căsătoria programată chiar din urmă cu doi ani, s-au văzut nevoite să meargă la Drăgăşani, în judeţul Vâlcea, pentru a li se oficia slujba.

„Eu, personal, am fost la cel de la Coteana, cu care vorbisem în prealabil şi care îmi spusese că sub nicio formă nu se oficiază nunţi şi nu există derogări. Duminică, atunci când am fost la dânsul, i-a căzut faţa, când l-am întrebat după ce a oficiat o nuntă, acest domn mi-a spus că în calendarul creştin spune că până la data de 15 nu se oficiază nunţi - nu-mi permiteam să mă duc să le stric unor oameni un moment de care te bucuri o dată în viaţă, deşi preotul şi-a permis ca în alte situaţii să strice momentele, pentru că nu s-au oficiat slujbe şi oamenii au fost nevoiţi să plece către Drăgăşani. Luaţi orice calendar creştin şi o să vedeţi că săptămâna are şapte zile, iar perioada de interzicere pentru 2018 este 9-15 aprilie, adică include şi data de 15, atunci când acest domn inspector de la Coteana şi colegul său de la Catedrala Slatina au oficiat nunta”, a afirmat Cristel Ioţu.

„Sesizăm CNCD. Nimeni n-ar trebui să folosească peiorativ apelativul de «ţigan»”


Preşedintele Cartel Alfa Olt a arătat că a semnalat declaraţia discriminatorie a episcopului Sebastian care, pe înregistrările publicate de Gazeta Nouă, foloseşte cu sens peiorativ apelativul „ţigan”, atunci când încearcă să argumenteze de ce a fost nevoie ca Episcopia să-şi facă afacere de pompe funebre.

„M-am sesizat în legătură cu articolul din ziar cu privire la declaraţia episcopului Slatinei, domnul Sebastian, cu privire la faptul că «ce, doar ţiganii să care morţii?». Acest apelativ folosit în mod peiorativ încalcă drepturile omului şi am sesizat Apador CH. Am primit şi un răspuns în care mi se comunică faptul că ar trebui să ne adresăm Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării pentru a fi tras la răspundere pentru astfel de declaraţii. Nimeni din România, indiferent dacă faci parte din BOR sau nu, nu trebuie să facă discriminări de nicio natură. Aveam pretenţie ca acest episcop al Slatinei să se comporte ca un preot, nu ca un golan şi îmi asum această declaraţie”, a mai declarat Ioţu.

Preoţii, chemaţi să semnaleze abuzurile


Liderul de sindicat a declarat că preoţii pot să-i semnaleze abuzurile la care sunt supuşi, neregulile care frizează latura infracţională fiind direcţionate către autorităţile competente. Ioţu spune că le oferă acestora protecţia anonimatului.

„Fac un apel să ia legătura cu mine toţi preoţii din Olt care au avut sau au probleme de acest gen cu practici de acest gen, cu practici care contravin legii şi obiceiurilor creştineşti, practici ce sunt utilizate de către căpitanii, locotenenţii acestui episcop, care este în atenţia presei de ceva timp şi văd că nu ia nimeni nicio măsură. Pot semnala, sub păstrarea anonimatului, punctual, toate problemele cu care s-au confruntat, pentru a sesiza toate organele competente şi pentru înlăturarea acestui flagel. Vreau ca practicile acestor preoţi-părinţi să fie în acord cu Scriptura, nu cu activităţile infracţionale la care se dedau”,
a conchis Cristel Ioţu.

Gazeta Nouă a prezentat, recent, o înregistrare audio cu episcopul Slatinei şi Romanaţilor, Sebastian Paşcanu, care le explică preoţilor din subordinea sa cum să promoveze noua afacere, firma de pompe funebre. Ca un adevărat CEO de multinaţională, acesta i-a învăţat pe subalterni să distribuie pliantele firmei Funerare Romanaţi familiilor celor care se află pe patul de moarte, nu tuturor.

În plus, feţelor bisericeşti li se promite şi o recompensă, la final de an, pentru fiecare client trimis. Totodată, Sebastian explică şi motivul principal pentru care Episcopia a intrat în afacerile cu morţi: „este o treabă bisericească. De vreme ce-i slujim, de ce să nu începem încă din ziua decesului să-i slujim şi să-i îngrijim şi să ne ocupăm de toată treaba aceasta”.