Mafia din Caracal - amputată. Afaceristul libanez Rico, la pârnaie

Arestarea omului de afaceri caracalean Henri Saouma, supranumit Rico, de origine libaneză, pune presiune pe multă lume din preajma sa, figuri locale cunoscute în medii sociale şi administrative şi oameni politici. Arestarea preventivă a afaceristului acuzat de evaziune fiscală este motivul pentru care, săptămâna trecută, un parlamentar a dat înfrigurat câteva telefoane.

Debut, deci, greu de campanie electorală pentru unii, loviţi cu leuca de ştirea că libanezul Rico, băiat bun când vine vorba de finanţarea unor campanii electorale, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile marţea trecută, împreună cu alte 13 persoane, printre care şi directorul executiv al Fabricii de Zahăr Corabia, sirianul Rabie Abdalla. Ambii făceau parte dintr-un grup infracţional specializat în infracţiuni de evaziune fiscală şi care a prejudiciat statul cu opt milioane de euro. Învinuiţii au înfiinţat în Bulgaria şi Ungaria societăţi comerciale în numele cărora erau efectuate achiziţii intracomunitare de mărfuri din România, scutite de la plata TVA. În realitate, prin utilizarea de documente false, mărfurile erau comercializate pe teritoriul României, fără plata taxelor şi impozitelor aferente, prin intermediul altor societăţi comerciale, controlate de membrii grupării. În cazul lui Rico, importante cantităţi de conserve de fructe şi legume procesate la Caracal şi destinate, în documente, unor firme din Bulgaria ajungeau, de fapt, la complexul comercial Marlorex SRL din Craiova, firmă care a mai fost implicată în tranzacţii intracomunitare ilegale cu zahăr, în cadrul unui grup infracţional care a avut legături cu Clanul Butoane din Giurgiu şi cu senatorul Cezar Măgureanu.

 

Henri Saouma, care este finul deputatului de Olt Florin Iordache, nu e implicat doar în acest gen de matrapazlâcuri. El a pus mâna pe mai multe terenuri din Caracal, având de partea sa aliaţi de nădejde, precum fostul primar al urbei, Gheorghe Anghel, sub conducerea căruia multe dintre documentele în care era implicată administraţia treceau pe la biroul notarului Şerban Cernat, preşedintele PNL Caracal - el însuşi un apropiat al fostului edil şi coleg de partid cu Henri Saouma. Cercul are o frumoasă închidere, pentru că, după cum se ştie, Florin Iordache a fost ales deputat de trei în Colegiul 5 (Caracal) cu sprijinul nemijlocit al primarului Anghel şi al finului Rico.

Retrospectiva unei prietenii. Legături dubioase

Prietenia dintre Florin Iordache şi Rico este veche, pecetluită prin înrudirea celor doi ca naş şi fin. Povestea lor începe în urmă cu peste un deceniu, atunci când un grup de arabi a descins pentru prima oară în Caracal. Nimeni nu ar putea spune cu certitudine cum şi de ce au ajuns libanezii tocmai în acest oraş, după ani şi ani de afaceri în Bucureşti. Nimeni, în afară de deputatul Florin Iordache, proaspăt parlamentar pe atunci, despre care gurile rele din Caracal spun că el i-ar fi adus pe arabi aici. Asta după ce libanezii au înfiinţat şi lichidat mai multe firme în Capitală. Firmele se ocupaseră cu comerţul, schimbându-şi extrem de des adresele şi acţionarii.


Pe Henri Saouma (născut în în 1971, la Beirut) îl găsim pentru prima oară în România în 1994, ca acţionar în firma Etoile Com SRL (citește totul despre Rico aici). Evident că, o dată ajuns în Caracal, el i-a fost prezentat primarului de cursă lungă Gheorghe Anghel. Printre primele acţiuni ale libanezului în Caracal s-a numărat şi implicarea acestuia în „pomana“ complexului de creştere şi îngrăşare a porcilor SUINPROD, falimentată de şmecherii postdecembrişti şi vândută pe mai nimic în comparaţie cu ceea ce a reprezentat cândva această unitate economică pentru judeţul Olt. Ei bine, după ce Primăria Caracal s-a retras, în mod dubios, de la masa credală formată în cadrul falimentului SUINPROD, deşi avea o sumă importantă de recuperat de la societatea falită, libanezul Saouma şi compatrioţii săi cu care se însoţise ca parteneri de afaceri în Caracal prind, şi ei, o halcă din cadavrul economic de la marginea oraşului, punând mâna pe câteva hale ale fostei crescătorii de porci. Cât au scos din vânzarea acestora, pe bucăţele, doar ei şi romii care au încărcat sute de căruţe şi zeci de camioane cu fier şi cărămizi ştiu. Şi, poate, proaspătul parlamentar de atunci Florin Iordache, deloc inocent în legătură cu această afacere. Presa vremii scria că, sub protecţia lui Iordache, vânzarea halelor cumpărate la un preţ derizoriu a însemnat, în parte, o ţeapă trasă clienţilor romi. Câţiva dintre aceştia, simţindu-se înşelaţi, au început să facă valuri. Ei s-au lovit însă de un zid atunci când au încercat să-şi arate supărarea instituţiilor abilitate ale statului. Câteva „amănunte“: Iordache era deputat în Parlamentul României, prietenul şi colegul său de partid Gheorghe Anghel era primarul oraşului, iar soţia lui Iordache – preşedinte al Judecătoriei Caracal. Romii au rămas atunci cu buza umflată. De atunci, afacerile lui Rico au înflorit an de an la Caracal. El controlează astăzi mai multe firme, între care se numără SC Monte Verde SRL (specializată în activităţi de comerţ), SC Monte Verde Group SRL (prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor), SC Monte Verde Distribution SRL (comerţ cu ridicata al fructelor şi legumelor) şi SC Spartan Pază şi Protecţie SRL.

Speranţe pentru evazionist

Deci, arestarea libanezului adoptat de Caracal a fost o veste tristă pentru deputatul Florin Iordache, mai ales din perspectiva campaniei pentru alegerile parlamentare care a început vineri, ţinând cont că Florin Iordache va candida pentru un nou mandat de deputat, în Colegiul 3 de data aceasta, şi că libanezul este cunoscut pentru bunăvoinţa sa în materie de finanţare electorală.


Pe acest fond, s-ar putea prea bine ca Henri Saouma - Rico să spere la un sprijin pe care ceilalţi 13 învinuiţi băgaţi după gratii nu l-ar putea avea; aceştia din urmă nu au naşă judecătoare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (unde a ajuns soţia lui Iordache de câţiva ani buni), aşa cum are libanezul, care, cel puţin pe portalul Tribunalului Dolj, se bucură de un regim special în materie de recurs, declarat în rând cu ceilalţi în 6 noiembrie, dar şi separat, în 7 noiembrie. O avea asta legătură cu telefoanele înfrigurate ale naşului de la începutul săptămânii trecute? Naşu’ spune că nu, deşi nu prea s-a arătat plăcut surprins de întrebarea noastră în legătură cu subiectul Rico.

 

„Ce să declar în legătură cu asta? Prietenia mea cu el este una, iar treaba cu arestarea sa este alta. Nu cunosc pentru ce a fost arestat el, nu ştiu ce a făcut şi nu o să fac nimic în privinţa asta“, a declarat, vineri, deputatul Florin Iordache.

 

Care, până mai ieri, conducea un superb autoturism de teren ce nu i-a aparţinut niciodată (din nou gurile rele caracalene spun că autoturismul îi aparţine finului Rico). Şi care, susţin surse judiciare, are motive să fie neliniştit nu doar din pricina finului, ci şi din pricina sa, pentru că din convorbirile telefonice înregistrate şi folosite ca probe în dosar n-ar lipsi vocea parlamentarului.

 

Citește și

Unde-i averea lui Anghel? Delapidare, abuz în serviciu şi fals la Primăria Caracal

Gheorghe Anghel nu mai e: libanezul Rico pierde afacerea cu Spitalul Caracal 

Clientela neştiută a lui Anghel de Caracal. Contracte penale (I)
Clientela neştiută a lui Anghel de Caracal. Contracte penale (II)
Clientela neştiută a lui Anghel de Caracal. Contracte penale (III)

Subvenţiile agricole, vânate de ţepari occidentali în Olt

DGFP Olt face afaceri de miliarde cu o firmă implicată într-un dosar de corupţie