Mai puțini bani pentru „Noua Casă” 2021. Plafonul a fost micşorat cu 500.000 lei

Veste proastă pentru tinerii care vor să-şi cumpere o locuinţă anul acesta. Programul „Noua Casă” va avea în acest an un plafon mai mic faţă de anul trecut.

Programul „Noua Casă” va avea în acest an un plafon de 1,5 miliarde de lei, cu 500.000 lei mai puţin decât anul trecut, a anunţat Cristian Păun, preşedintele Consiliului de Administraţie al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, potrivit observatornews.ro.

„Estimăm în jur de 6.000 de beneficiari ai programului «Noua Casă», acest tip de garanţie fiind dat tot prin Fondul Naţional de Garantare", a precizat Cristian Păun.

Prin programul „Noua Casă” se acordă două categorii de credite pentru locuinţe noi, respectiv împrumuturi de până la 140.000 de euro pentru care se percepe un avans de 15% şi se acordă o garanţie de stat de 60%, şi de 70.000 de euro, cu un avans de 5% şi o garanţie de stat de 50%.

Avansul de 15% şi garanţia în nume şi cont stat de 60% se aplică doar locuinţelor noi ce depăşesc pragul de 70.000 de euro până la 140.000 euro, inclusiv.

Pentru locuinţele vechi (recepţionate la terminarea lucrărilor de construcţie cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat) condiţiile rămân neschimbate.

În luna ianuarie, românii au cumpărat zeci de mii de apartamente, case şi terenuri. Cele mai multe imobile au fost vândute în Capitală

Într-o singură lună, aproape 49.000 de români şi-au cumpărat case, apartamente şi terenuri. Cu 13.000 mai mulţi decât în ianuarie 2020, când criza sanitară încă nu începuse.

Cele mai multe imobile au fost vândute în Bucureşti, Ilfov şi Cluj. La polul opus, cele mai puţine tranzacţii s-au făcut în Caraș-Severin, Covasna şi Olt.

La nivel naţional, mai mult de jumătate dintre imobile au fost vândute cu banii jos, arată statisticile. Asta în vreme ce în ianuarie 2020 o treime dintre tranzacţii erau încheiate astfel.

În paralel cu cererea, şi preţurile locuinţelor au crescut în anul pandemiei. În ultimul trimestru cu aproape 2 la sută.