Managementul deşeurilor. CJ Olt, o primă victorie în instanţă în procesul cu Rosal Grup

Magistraţii Tribunalului Olt au respins cererea firmei Rosal de anulare a rezilierii contractului de colectare a gunoiului menajer în cadrul Sistem integrat de management al deşeurilor (SMID). Decizia de reziliere a fost luată de CJ Olt, anul trecut, după ce societatea nu şi-a respectat niciuna dintre obligaţiile contractuale.

Preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, a declarat că decizia Tribunalului Olt poate fi atacată cu recurs, la Curtea Supremă.

„Am avut câştig de cauză la Tribunalul Olt, iar rezilierea contractului rămâne în vigoare. Este o sentinţă dată în civil şi poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte”, a afirmat Oprescu.

Rosal Grup nu şi-a respectat niciuna din obligaţiile prevăzute în contract, nici după trei amânări pe care CJ Olt le-a dat societăţii pentru mobilizare. Astfel, firma trebuia să aducă în judeţ, până la 15 martie 2019, 70 de maşini de gunoi şi 90.000 de pubele, lucru care nu s-a întâmplat.

Astfel, Consiliul Judeţean Olt a luat decizia rezilierii contractului.

Chiar şi aşa, din luna martie 2019, de când s-a dat ordinul de începere a activității în noua haldă, la Bălteni sunt depozitate gunoaiele din toate orașele, dar și din comunele Slătioara, Strejești, Cârlogani, Pleșoiu, Valea Mare, Curtișoara, Bârza și Bobicești. Gunoiul este colectat şi transportat de operatorii existenţi din aceste localităţi, până când CJ Olt va desemna în urma licitaţiei un nou operator unic pentru tot judeţul. Halda ecologică de la Bălteni este operată de asocierea Salubris şi Clean Prest Activ.

Proiectul „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Olt” a fost implementat de Consiliul Judeţean (CJ) Olt cu finanţare prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, având o valoare de 31.812.843 euro (130.544.001 lei), fără TVA, din care finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 23.060.887 euro (94.630.350 lei).