Manager SJU Slatina: „Niciun salariu nu a scăzut în luna martie”. Sindicalist: „Aşteptăm cadrul legal pentru ca managerii să poată asigura sumele compensatorii”

La nivelul lunii martie, niciun angajat al Spitalului Slatina nu a încasat venituri mai mici decât în luna ianuarie a acestui an. Fondul de salarii aferent ultimei luni a crescut cu mai bine de un milion şi jumătate de lei, dar majorări s-au regăsit doar în salariile medicilor şi asistenţilor. Pentru luna aprilie se va aplica noul regulament de sporuri, în urma căruia, teoretic, o parte a personalului medical ar urma să încaseze salarii mai mici. Managerul SJU Slatina este dispus să suporte din venituri proprii sumele compensatorii, dacă se va crea cadrul legal.

Zilele acestea, Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina aşteaptă sumele disponibile de la ordonatorul principal de credite, Consiliul Judeţean Olt, astfel încât să poată începe negocierea noilor sporuri. Pentru luna martie, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, fondul de salarii la SJU Slatina a crescut cu aproximativ un milion şi jumătate de lei.

„Principiile pe baza cărora s-au acordat salariile aferente lunii martie, salarii ce au fost plătite pentru întreg personalul înainte de Paşte, adică pe 6 aprilie, au fost următoarele: s-a aplicat, din punct de vedere al salariilor de bază, legea salarizării intrată în vigoare începând cu 1 martie, iar sporurile s-au păstrat în valoare absolută la nivelul lunii ianuarie 2018, fără a depăşi 30% din cheltuielile de personal, conform legii. Având în vedere că noul regulament de sporuri a intrat în vigoare pe 30 martie, zilele acestea, imediat după ce ne vor fi comunicate sumele de la ordonatorul principal de credite, Consiliul Judeţean Olt, vom începe negocierile cu sindicatele pentru noul regulament de sporuri aferent fiecărei secţii. Ce pot spune estimativ este faptul că dacă la nivelul lunii februarie salariile nete totale la Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina au fost de 5.496.000 de lei, la nivelul lunii martie, salariile nete cu tot cu sporuri şi gărzi cumulează aproximativ 7.100.000 de lei, deci avem o creştere de 1.600.000 de lei. Creşterea este exclusiv pe sectorul medicilor şi asistentelor. Restul personalului a luat acelaşi salariu ca la nivelul lunii februarie, adică niciun venit nu a scăzut”, a precizat managerul SJU Slatina, Cătălin Rotea.

În acest moment, din păcate, situaţia unor categorii de personal este încă incertă. Cert este că dacă se aplică noul regulament de sporuri şi atât, vor exista angajaţi ai Spitalului Slatina care vor pleca acasă cu mai puţini bani. Din păcate, nu şeful unităţii medicale poate debloca această situaţie, ci ministrul Sănătăţii.

Liderul Sanitas Olt, Roxana Dumitrescu, spune că aşteaptă ca ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, să deblocheze această situaţie tensionată, altfel este posibil să asistăm la „cel mai mare scandal din istoria României”.

„Aşteptăm de la ministrul Sănătăţii acea circulară, pe care ne-a promis-o vineri, care să creeze cadrul legal ca managerii de spitale să suporte din venituri proprii acele sume compensatorii în aşa fel încât să nu piardă la salarii anumite categorii de personal. Este vorba despre infirmieri, brancardieri, îngrijitori de curăţenie şi celelalt personal de specialitate - farmacişti, biologi, biochimişti, kinetoterapeuţi, psihologi. Managerul SJU Slatina mi-a spus că are această disponibilitate, dacă i se creează cadrul legal, astfel încât să nu existe nicio scădere de venit. Altfel va izbucni cel mai mare scandal din istoria României”, a declarat Roxana Dimitrescu.

Cătălin Rotea are un mesaj pentru toţi cei aflaţi în subordinea sa şi spune că toate deciziile se vor lua cu maximum de transparenţă.

„Ca un mesaj pentru toţi angajaţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, cu toate că am vorbit şi cu medicii şefi de secţie şi cu asistenţii şefi şi cu reprezentanţii sindicatelor, îi îndemn doar să aibă răbdare şi să aibă garanţia că noua negociere a regulamentului de sporuri va fi una echilibrată, echidistantă şi transparentă”,
a conchis Cătălin Rotea.