Marele trofeu „Călușul Românesc”, câștigat de călușarii din Găești

Călușarii din Găești au câștigat marele trofeul al celei de-a XIX-a ediţii a Festivalului Național pentru Copiii „Căluşul Românesc”, fiind pentru prima dată când trofeul merge în afara judeţului.

La ediţia din acest an au participat​ formaţii din 15 judeţe ale ţării, numărul de participanţi fiind de cel puţin 2.400. Din judeţul Olt au venit formaţii din 57 de localităţi.

Ediția din acest an a „Călușului Românesc” a fost marcată de intrarea în Cartea Recordurilor, după ce peste 1.050 de persoane au jucat, în același timp, călușul, miercuri seara, în deschiderea festivalului.

Călușul este o tradiție care se păstrează încă în județul Olt și a intrat în patrimoniul cultural imaterial al UNESCO. De Rusalii, o ceată formată din 7, 9 sau 11 călușari colindă ulițele satului și joacă în curțile localnicilor. Costumele călușarilor sunt albe, împodobite cu bete colorate, batiste cusute în casă, iar pălăriile au mărgele și panglici colorate. Cea mai importantă recuzită a călușarilor este steagul, o prăjină lungă de patru-cinci metri, în vârful căreia se leagă plante (usturoi, pelin - n.red.) și un prosop cusut, în care se pune sare. Steagul se poartă de călușari tot timpul jocului.