Mareşalul Ion Antonescu, la Slatina. „Rudarii” au curăţat oraşul înaintea vizitei prim-ministrului

Pe 9 octombrie 1943, mareşalul Ion Antonescu a vizita oraşul Slatina. În perioada 4 septembrie 1940 - 23 august 1944, acesta a fost prim-ministru al României, cu titul de „conducător al statului”. În această calitate a inspectat mai multe instituţii din oraşul de pe malurile Oltului.

Istoricul Laurenţiu Guţică-Florescu scrie în cartea sa „Istoria oraşului Slatina” că mareşalul Ion Antonescu a vizitat primăria, spitalul şi alte instituţii importante din oraş.

„Un eveniment notabil din viaţa Slatinei are loc în ziua de 9 octombrie 1943. Mareşalul Ion Antonescu a vizitat oraşul şi principalele sale instituţii. Pregătirile pentru un asemenea eveniment au fost pe măsură. Între instituţiile ce au fost vizitate se numără Primăria, Spitalul Civil, Institutul de Minori şi Căminul de Ucenici”, spune istoricul slătinean.

Autorităţile locale au pregătit temeinic această vizită, iar pentru curăţenia oraşului au fost scoşi la muncă „rudarii”.

„Pentru curăţenia oraşului «rudarii» sunt scoşi la muncă în zilele de 7-9 octombrie. Prefectul Oltului, D. Socol, transmitea tuturor instituţiilor nota telefonică nr. 12.253 din 7 octombrie 1943 ce atrăgea atenţia tuturor că «salutul pentru D-l Mareşal se va face cu mâna stângă ridicată în sus în care va avea şi pălăria, iar mâna dreaptă rămâne liberă în poziţia de drepţi»”,
mai spune Laurenţiu Guţică-Florescu.

Ion Antonescu a fost militar şi om de stat român, ofiţer de carieră, şeful Biroului Operaţiilor din Marele Cartier General al Armatei în Primul Război Mondial, ataşat militar la Londra şi Paris, şef al Marelui Stat Major şi ministru de Război. Din 4 septembrie 1940 până în 23 august 1944, a fost prim-ministru al României cu titlul de „conducător al statului”.

Antonescu l-a constrâns pe Regele Carol al II-lea să abdice în favoarea principelui moştenitor, Mihai. Partidele democratice au refuzat să colaboreze cu Statul naţional-legionar. Antonescu a girat singur exercitarera puterii de stat şi este responsabil pentru atrocităţile comise împotriva evreilor şi romilor din ţară.

Ion Antonescu a decis intrarea României în al Doilea Război Mondial de partea puterilor Axei, după ce Adolf Hitler i-a promis că teritoriile românești pierdute în 1940 vor fi retrocedate României.