Mariana Moţ: „Necesitatea modificării Legilor Justiţiei este reală. Am constatat toată deschiderea Parlamentului României de a da o independenţă reală judecătorului şi procurorului”

Prezentă vineri la Slatina, pentru o conferinţă privind munca neremunerată în folosul comunităţii, secretarul de stat în Ministerul Justiţiei, Mariana Moţ, a declarat că modificarea legislaţiei din domeniu a venit în urma unei necesităţi reale.
Mariana Moţ spune că în urma aprobării Legilor Justiţiei s-a dat o independenţă reală atât judecătorului, cât şi procurorului.

„Necesitatea modificării Legilor Justiţiei, cum sunt cunoscute cele trei legi, este una reală. Ea a fost semnalată atât de societate, cât şi de judecători şi procurori, în procesul de aplicare a acestora. Ceea ce pot să vă spun este că am participat în comisia de specialitate, dar şi la plenul celor două camere ale Parlamentului la elaborarea acestor legi, reprezentând Guvernul României, şi cele mai multe amendamente propuse, de ordinul zecilor şi sutelor, au fost cele ale organizaţiilor profesionale ale judecătorilor şi procurorilor şi ale CSM, dar şi ale Guvernului. Aşadar, am constatat toată deschiderea Parlamentului României de a elabora nişte modificări care să fie în concordanţă cu viaţa reală şi cu problemele cu care se confruntă sistemul judiciar, la această dată, de a da o independenţă reală judecătorului şi procurorului, astfel încât sistemul de justiţie să funcţioneze în parametri normali”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Justiţiei.

Ea a adăugat că Guvernul României este cel care întreprinde diferite acţiuni atât pe probaţiune, cât şi în diferite domenii ce intră în competenţa Ministerului Justiţiei şi a direcţiilor de specialitate din subordine.

„Revenind la importanţa Sistemului de Probaţiune, este prevăzut chiar în Program consolidarea acestui sistem. Aceasta înseamnă că o importanţă deosebită şi un rol în aplicarea şi punerea în acord cu hotărârea pilot a CEDO, aceea de obligare a României în problema suprapopulării din penitenciare, o soluţie este şi aceasta a consolidării sistemului de probaţiune. Anul trecut, în aceeaşi idee, Ministerul Justiţiei a organizat un concurs prin care au fost angajaţi 180 de noi consilieri de probaţiune în sistem, constatându-se o lipsă de personal, dar şi o creştere a persoanelor care au fost condamnate cu suspendare. Iată, deci, o acţiune concretă, reală şi o dovadă a faptului că acest guvern şi-a luat în serios programul de guvernare”, a mai spus Mariana Moţ.

 Secretarul de stat în Ministerul Justiţiei, Mariana Moţ, a fost prezentă, vineri, la Slatina, la Conferința regională organizată în cadrul proiectului „Ateliere de lucru pentru munca în folosul comunității”, finanțat prin Acordul tematic de finanțare pentru fondul de securitate încheiat între Guvernul României și Consiliul Federal Elvețian pentru perioada 2011 - 2019.

Scopul campaniei de informare constă în creșterea nivelului de informare, sensibilizare și conștientizare de către instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale şi categoriile de persoane care fac parte din grupul țintă cu privire la reglementarea și modalitățile de punere în aplicare a  obligației de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității.

Campania de informare presupune organizarea a şapte conferințe regionale cu durata de o zi, câte una în fiecare dintre localitățile: Timișoara, Cluj, Iași, Brașov, Slatina, Galați și București.