Marius Iancu: „Deciziile Guvernului nu au nicio legătură cu creșterea ROBOR, care este o dobândă stabilită strict de bănci”

Deputatul Marius Iancu intervine în scandalul privind creşterea indicelui ROBOR, precizând că deciziile Guvernului PSD nu au nicio legătură cu majorarea, această dobândă fiind stabilită strict de unităţile bancare.

Parlamentarul oltean a ţinut să precizeze că, contrar a ceea ce se vehiculează, Parlamentul şi Guvernul au luat măsuri benefice pentru români. Iancu face apel la instituţiile care trebuie să intervină pentru remedierea acestei probleme, Banca Naţională a României sau preşedintele Iohannis.

„Măsurile benefice luate de Parlament și Guvern, care le-au adus românilor mai mulți bani în buzunare și au făcut ca România să înregistreze cifre record de creștere economică, tind să fie șterse acum de creșterea ratelor la bănci. Deciziile Guvernului nu au nicio legătură cu creșterea ROBOR, care este o dobândă stabilită strict de bănci. Unele dintre ele sunt aceleași de pe lista băncilor care ani la rând au raportat profit zero, prezentată de Ministrul Finanțelor. Sunt băncile în război cu Guvernul, iar românii sunt victime sigure? Sunt aceleași bănci care au scos angajații în stradă în frunte cu managerii ca să protesteze împotriva Guvernului? Unde este Banca Națională a României? Unde este președintele României? De ce nu intervin în rezolvarea unei probleme care afectează milioane de români?”, a declarat Marius Iancu.

Deputatul a adăugat că Parlamentul trebuie să verifice dacă cineva încearcă să manipuleze piaţa bancară.

„Se încearcă pasarea acestei probleme la Guvern, dar tocmai politicile guvernului de creștere a veniturilor populației și de scădere a taxelor au asigurat o lichiditate mai mare în piață, ceea ce a favorizat o dobândă ROBOR mai mică. Dacă este o problemă cu lichiditățile, înseamnă că banii sunt mai scumpi și trebuie să crească și dobânzile plătite de bănci la depozitele populației. Parlamentul trebuie să verifice dacă cineva încearcă să manipuleze piața. Relația dintre autoritățile statului și băncile comerciale din România trebuie să fie una de colaborare, bazată pe onestitate reciprocă, iar onestitatea băncilor înseamnă declararea profitului real obținut în România și respect față de românii care au credite sau depozite”, a mai spus Iancu.