Marius Iancu: „România va fi în continuare în top trei ţări europene din punct de vedere al creşterii economice”

Deputatul PSD Marius Iancu a declarat că România avea nevoie urgentă de măsurile economice şi sociale adoptate de Guvern, instituţiile financiare internaţionale confirmând acest lucru.

Parlamentarul a afirmat că România va fi, în continuare, în top trei ţări europene din punct de vedere al creşterii economice.

„Comisia Naţională de Prognoză, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare au revizuit pozitiv creşterea economică a României. Comisia de Prognoză a anunţat o creştere 5,6%, iar FMI şi BERD au estimat o creştere de până 4,2%, faţă de 3,8 cât au anunţat anterior. Sunt cele mai bune previziuni economice din ultimii ani ale acestor instituţii internaţionale. România va fi în continuare în top trei ţări europene din punct de vedere al creşterii economice. Mai avem de lucru pentru dezvoltarea României şi pentru a le oferi românilor un trai decent, aşa cum merita, dar cifrele acestea ne arată că suntem pe drumul cel bun şi tara noastră avea nevoie urgentă de masurile economice şi sociale pe care le-am adoptat”,
a declarat Marius Iancu.

Comisia Naţională de Prognoză a revizuit în sus estimările privind creşterea economică a României în 2017, la 5,6%, de la 5,2% cât preconizase anterior.
Conform Prognozei preliminare de toamnă, Produsul Intern Brut se va situa la 837,1 miliarde de lei anul acesta, faţă de 816,5 miliarde lei estimarea din varianta de primăvară a prognozei, informează Agerpres.

Produsul Intern Brut pe locuitor este estimat în 2017 la 9.392 euro (9.279 euro în prognoza de primăvară). Acesta va creşte în 2018 la 10.243 euro, în 2019 la 11.140 euro, în 2020 la 12.063 euro şi în 2021 la 12.994 de euro.

Consumul individual al gospodăriilor va creşte în 2017 cu 7,9% (6,8% estimarea anterioară), iar cel al administraţiei publice cu 2% (1,6% estimarea anterioară).
CNP a menţinut prognoza de creştere a PIB în 2018, 2019 şi 2020, la 5,5%, 5,7% şi, respectiv, 5,7%, în timp ce pentru 2021 estimează o majorare până la 5%.

Şi instituţiile internaţionale urmează să anunţe luna acesta şi luna viitoare previziunile de creştere pentru România.
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare estima, în 10 mai, că economia României ar urma să înregistreze anul acesta un avans de 4%, faţă de o expansiune de 3,7% previzionată în noiembrie.

De asemenea, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în creştere, de la 3,8% până la 4,2%, estimările privind evoluţia economiei româneşti în acest an, potrivit celui mai nou raport „World Economic Outlook”, publicat în aprilie de instituţia financiară internaţională în avanpremiera reuniunii de primăvară.

Totodată, conform raportului regional publicat pe 11 mai de FMI, anul acesta, la fel ca şi anul trecut, statele din Europa de Sud-Est membre ale UE (România, Bulgaria şi Croaţia) vor înregistra pe ansamblu cel mai ridicat ritm de creştere din toate statele din regiune, 3,7%, chiar dacă este vorba de un avans mai mic decât cel de 4,2% înregistrat în 2016.