Comunitate

2020-05-19, 12:44:22

Marius Oprescu: „Scoatem din nou la licitaţie colectarea deşeurilor, în această vară”

Preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu, a declarat că s-a decis organizarea unei noi licitaţii pentru atribuirea componentei de colectare a deşeurilor din judeţul Olt, în cadrul Sistemului integrat de management al deşeurilor (SMID).

La finalul lunii martie, magistraţii Tribunalului Olt au respins cererea firmei Rosal de anulare a rezilierii contractului de colectare a gunoiului menajer.

Rosal Grup nu şi-a respectat niciuna din obligaţiile prevăzute în contract, nici după trei amânări pe care CJ Olt le-a dat societăţii pentru mobilizare. Astfel, firma trebuia să aducă în judeţ, până la 15 martie 2019, 70 de maşini de gunoi şi 90.000 de pubele, lucru care nu s-a întâmplat.

„Proiectul privind managementul deşeurilor din judeţul Olt a avut două componente. O componentă este colectarea deşeurilor din întregul judeţ. S-a scos la licitaţie, a fost un câştigător. După ce a câştigat, aveam o perioadă de mobilizare de 120 de zile. Nu şi-a îndeplinit obligaţiile. Noi le-am dat şi un nou termen      pentru a face această mobilizare, nu s-au încadrat nici în al doilea termen. Am reziliat contractul, iar dânşii au contestat în instanţă rezilierea contractului. Am câştigat într-o primă instanţă, iar în momentul de faţă avem în vedere să scoatem din nou la licitaţie această colectare a deşeurilor, chiar dacă hotărârea nu este definitivă. Deja sunt paşi pe care i-am făcut şi cu siguranţă, în această vară, vom scoate din nou la licitaţie colectarea deşeurilor”, a declarat preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu.

Chiar şi aşa, din luna martie 2019, de când s-a dat ordinul de începere a activității în noua haldă, la Bălteni sunt depozitate gunoaiele din toate orașele, dar și din comunele Slătioara, Strejești, Cârlogani, Pleșoiu, Valea Mare, Curtișoara, Bârza și Bobicești. Gunoiul este colectat şi transportat de operatorii existenţi din aceste localităţi, până când CJ Olt va desemna în urma licitaţiei un nou operator unic pentru tot judeţul. Halda ecologică de la Bălteni este operată de asocierea Salubris şi Clean Prest Activ.

„În ceea ce priveşte managementul depozitului de deşeuri de la Bălteni, acesta funcţionează. Am dat un câştigător, iar această firmă a intrat în exploatare. Singura problemă este că cheltuielile de gestionare sunt mai mari pentru că întreaga cantitate de gunoi care se colectează este doar de pe raza oraşelor şi comunelor care au operator. Nefiind un operator la nivel de judeţ, gunoiul nu e colectat de peste tot, iar costurile sunt mai mari. E mai puţin gunoi, dar infrastructura este operată cu acelaşi număr de oameni. Sperăm că în perioada următoare să putem da drumul şi la colectarea în întreg judeţul, iar toate lucrurile să fie conectate între ele şi să meargă conform planului iniţial”, a mai spus Marius Oprescu.

Proiectul „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Olt” a fost implementat de Consiliul Judeţean (CJ) Olt cu finanţare prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, având o valoare de 31.812.843 euro (130.544.001 lei), fără TVA, din care finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 23.060.887 euro (94.630.350 lei).


Comentarii

Redacţia

2020-05-19 12:44:22

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...