Marius Oprescu: „Un guvern PSD este singura şansă a Olteniei, nu numai a judeţului Olt, să se dezvolte”

Preşedintele CJ Olt şi preşedinte executiv al filialei judeţene a PSD, Marius Oprescu, spune că un guvern construit în jurul social-democraţilor este singurul care poate să genereze dezvoltarea regiunii Oltenia şi a judeţului, din toate punctele de vedere. Oprescu a arătat că guvernarea tehnocrată a însemnat un an pierdut pentru România, o perioadă în care nu s-a întâmplat nimic, proiectele de dezvoltare fiind blocate. El a adăugat că, duminică, oltenii şi românii vor lua decizia potrivită, acordând votul social-democraţilor.

Mai sunt două zile până la alegeri. Cum îi simţiţi pe olteni, ce v-au spus în această campanie electorală?
Noua lege electorală ne-a adus mai aproape de cetăţeni pe toţi oamenii politici. Nemaiexistând alte modalităţi de a face campanie, a trebuit să stăm de vorbă cu cetăţenii. Devenise o competiţie de care dă mai mult - geacă, fular, şapcă, tricou şi aşa mai departe. Cetăţenii ne-au primit foarte bine, în primul rând pentru că, de-a lungul timpului, aşa cum am şi arătat statistic, din ’90 şi până în prezent, Partidul Social Democrat a produs creştere economică, atunci când a fost la guvernare. Alături de creşterile guvernărilor PSD, a mai fost Guvernarea Tăriceanu care a adus creştere. În rest, toate guvernările de dreapta au fost negative, au adus scădere economică. Bineînţeles că oamenii au ştiut acest lucru, au simţit, şi am fost primiţi de fiecare dată în tot judeţul foarte bine. Nu înseamnă, însă, că toate lucrurile sunt în ordine şi e fericire. Oamenii au probleme. Aşa cum ştim cu toţii, România este o ţară în care clasa de mijloc e practic inexistentă. Pe lângă clasa celor bogaţi, majoritatea locuitorilor trăieşte sub demnitatea umană. De aici apar şi neajunsuri, nemulţumiri, dar şi speranţe, în acelaşi timp, în PSD, că prin acest program de guvernare pe care şi l-a asumat va reuşi să creeze lucruri bune în România.

Competitorii electorali ai PSD, cei de la PNL, au distribuit o serie de materiale denigratoare prin Slatina, fiind sancţionaţi de BEJ. Mai are trecere la electorat o astfel de campanie pe care o întâlneam în anii ’90?

Cred că un astfel de pliant nouă nu ne făcea decât bine pentru că arată gradul de incompetenţă şi lipsa de idei a celor de la PNL în ceea ce priveşte construirea unui program de guvernare şi prezentării unei oferte electorale. În lipsa unui program de guvernare, a unor idei foarte concrete despre ceea ce vrei să faci, îţi rămâne doar să arunci cu pietre, cu mizerii în adversarii politici, respectiv în PSD. Au lansat două astfel de broşuri despre care noi avem informaţii. Pe una dintre ele am şi contestat-o, la Biroul Electoral Judeţean, care a dat o hotărâre în care ne-a dat dreptate, a dispus retragerea acelor broşuri, obligându-i pe cei de la PNL să oprească distribuirea lor. Au arătat că tipărirea şi distribuirea unor astfel de broşuri cu un astfel de conţinut sunt ilegale şi, bineînţeles, s-au adresat şi mai departe către Poliţiei pentru a da o amendă, fiind vorba de o încălcare clară a legilor electorale.

Chiar este Oltul un judeţ atât de sărac, cu asistaţi sociali şi lipsit de infrastructură, cum l-a caracterizat preşedintele PNL, Gigel Ştirbu?

Realitatea este cu totul alta şi n-aş vrea să stau să demontez astfel de mizerii electorale. Colegul meu de partid, candidatul pentru Senat Sorin Brătoi, a venit cu date concrete de la Institutul Naţional de Statistică, arătând că niciun lucru din cele spuse de Gigel Sorinel nu este adevărat. Erau numai „bombe”, în încercarea de a manipula electoratul din judeţul Olt. Nu cred că va reuşi acest lucru. Electoratul din judeţul Olt îl cunoaşte foarte bine pe domnul deputat, mai ales cei din Colegiul VI, unde a candidat de două ori. Le-a cerut votul, i-a păcălit pe oameni şi nu l-au mai văzut decât în preajma alegerilor. Eu cred că nici nu are curaj să intre prin Colegiul VI.

De ce are nevoie judeţul Olt de un guvern PSD?

Pentru că este singura şansă a Olteniei, nu numai a judeţului Olt, ca această zonă să se dezvolte. Ştiţi foarte bine că guvernul este o structură politică. Dacă nu ai oameni într-un guvern politic, nu reuşeşti să faci lucruri pentru zona ta. De fiecare dată, pentru Social-Democraţie, Oltenia a adus voturi, dar banii s-au îndreptat către Ardel, de fiecare dată. N-avem nimic cu Ardealul, dar vrem şi noi să avem acelaşi ritm al investiţiilor ca cei de acolo. Nu vrem ca banii care se duc din Ardeal să fie dirijaţi către Oltenia, ci să avem acelaşi statut. Cred că singura şansă ca Oltul să conteze la Bucureşti este să avem un guvern social-democrat pentru că PSD Olt a fost, de fiecare dată, o organizaţie puternică ce a adus rezultate. Numai în acest fel reuşeşti să-ţi impui şi oamenii, miniştrii, secretari de stat, directori de agenţii naţionale, la nivelul structurilor care sunt politice. Numai aşa se poate, mai târziu, să faci lobby ca să vină şi în Oltenia marile investiţii, aşa cum au fost dirijate către alte zone. Oltul nu este un judeţ foarte dezvoltat, aşa că avem nevoie de investiţii masive mai ales în infrastructura rurală. Aceste lucru nu poate fi făcut decât printr-un program de guvernare solid.

S-a vorbit în presa centrală despre un viitor ministru al Agriculturii Paul Stănescu. Există această posibilitate? Reprezentanţii PSD Olt ar viza şi alte ministere sau funcţii guvernamentale?

Cred că, în momentul de faţă, ar trebui să vorbim mai mult despre ceea ce vrem să facem şi mai puţin despre persoane. Bineînţeles că organizaţia de la Olt este o organizaţie puternică şi recunoscută la nivel naţional, nu a fost rând de alegeri, în ultimii cinci ani, în care să nu ocupăm unul din primele trei locuri şi, ca atare, sunt convins că după aceste alegeri, pe fondul unui rezultat bun, pe care sperăm să-l avem, în urma încrederii pe care ne-o vor acorda cetăţenii, să avem şi oameni în structurile politice de la Bucureşti.

Mai pot oltenii să spere în realizarea proiectului Autostrăzii Craiova-Slatina-Piteşti, cu centuri ocolitoare la Slatina şi Balş? Actualul guvern a înaintat nenumărate termene pe care nu le-a onorat.
Da, bineînţeles că trebuie să credem în acest lucru, chiar dacă de-a lungul timpului ne-am mai asumat acest proiect, dar nu a fost realizat, din păcate, şi nu din vina noastră. Aşa s-a întâmplat şi cu centura Slatinei. În programul de guvernare al PSD, în ceea ce priveşte infrastructura, Autostrada Piteşti-Slatina-Craiova este trecută a doua prioritate, după Piteşti-Sibiu. Cu siguranţă, dacă vom reuşi să câştigăm încrederea cetăţenilor şi să formăm o majoritate, după 11 decembrie, acest lucru va deveni şi certitudine.

Programul Naţional de Dezvoltare Locală, aprobat prin Ordonanţa 28/2013, era singurul program guvernamental care mai funcţiona, dar din septembrie a fost blocat de Cabinetul Cioloş, peste 140 de proiecte din judeţ fiind blocate. Sunt convins că primarii v-au cerut ajutorul şi am văzut că l-aţi şi acordat, ori de câte ori aţi putut, dar puteţi să explicaţi acest blocaj, că înţelegem că bani există la bugetul central?

149 de proiecte din judeţ au fost blocate, mai exact. Sunt bani necheltuiţi; este vorba despre 29 de miliarde de lei, în acest moment, o sumă foarte mare. Nu vor să dea drumul acestor bani. Sunt două variante, ori este incompetenţă masivă ori este rea voinţă. Nu poate să fie a treia cale. Până în luna septembrie, acest program a mers, pe un angajament luat de Guvernul Ponta. Anul trecut, s-au semnat nişte contracte de credite de angajament, pe care fiecare unitate administrativ teritorială le-a semnat cu Ministerul Dezvoltării, Ministerul luându-şi angajamentul că, pe parcursul anului acesta, va aloca anumite sume de bani. În momentul în care s-a ajuns la plafon şi s-au consumat acei bani luaţi ca angajament de Guvernul Ponta, toate primăriile care derulau acele programe au primit adresă de la Ministerul Dezvoltării că se blochează. Nici n-au spus data la care vor fi deblocate, în condiţiile în care România, fapt dovedit statistic şi matematic, are bani de consumat. Noi nu suntem în stare să ne încadrăm în deficitul bugetar, pe care cu greu l-am negociat. 

Ce a însemnat pentru administraţia locală şi judeţeană un guvern tehnocrat? A fost ceea ce ni se spunea că va fi?

Eu n-am fost de acord cu acest guvern. Esenţa democraţiei este reprezentată de guvernare politică, pentru ca cineva să-şi asume actul guvernării, în faţa cetăţenilor, măcar o dată la patru ani. N-am crezut nici eu că vor fi atât de incompetenţi sau de rău-intenţionaţi cum s-a dovedit după acest an de guvernare. Practic, în acest an, nu s-a întâmplat nimic. A fost un zero absolut: zero atragere de fonduri europene, zero kilometri de autostradă, zero investiţii.

Putem vorbi şi de o ipocrizie a guvernanţilor actuali, având în vedere că toţi s-au implicat în politică?
Aproape toţi s-au implicat în politică, inclusiv Cioloş care a spus că a venit pentru un mandat scurt. Aş vrea să-i lăsăm pe cetăţeni să vadă aceste lucruri şi să decidă ca atare. Cred că cetăţenii pot să-şi dea singuri seama, în urma a ceea ce s-a întâmplat în acest an de zile, cu câtă ipocrizie au spus că vor fi tehnocraţi, iar acum toţi sunt înscrişi pe liste de partid, într-o parte sau în alta.